2013. december 25., szerda

Alaptörvény helyett újra Alkotmányt!

A Fidesz kormányzata által nagyhirtelen elbocsátani tervezett 6.719 köztisztviselő ügye újra felveti azt a kérdést kik is állnak a fideszes törvénygyár hátterében? Miért nélkülözhető egyik napról a másikra ennyi ember?

A Fidesz már kormányra kerülése pillanatában kinyilvánította, hogy semmire sem becsüli a köztisztviselőket, amit a ledolgozott évek és ezzel emelkedő illetménnyel arányosan növekvő mértékű potenciális pofátlanná nyilvánításuktól, a munkájuk látványos mellőzésén, az emberek önérzetének semmibevételén keresztül ezer és egy módon igyekezett bizonyítani.

Nyilvánvaló, hogy a fideszes törvénytervezeteket nem Orbán Viktor, nem Rogán Antal, vagy más országgyűlési képviselő írja, hanem olyan emberek, akiknek nem nyilvános a személye, nem ismert a szakmai munkája, nem ellenőrizhetőek, nem számonkérhetőek, az államigazgatás belső logikája, szabályai és követelményrendszere sem nem motíválják, sem nem korlátozzák őket. Még csak a törvénytervezetek belső logikájára, vagy a törvénykezés összhangjára sem kell figyelemmel lenniük.

Velük szemben páriaként lézengenek azok a köztisztviselők, akiknek valamiféle szakmai végzettséget, és előmenetelt, a kinevezés érdekében kidolgozott pályázatot fel kell mutatni, mindezeken túl köztisztviselői alapvizsgát is le kell tenniük. Valamiképpen ők is képviselőknek érezhetik magukat, egy-egy szakterület államigazgatáson belüli képviselőjének, ezt a felelősséget érezhetik is, és számon is lehet rajtuk kérni.

Jó lenne tudni, kikből állnak az ötletbrigádok, akiknek semmi sem drága, és csak annyit tudnak a világról, hogy hajnalig tartó brainstormingjuk eredményeként született másnapos irományaikat esetleg már aznap az Alkotmány / ma már Alaptörvény részeként láthatják viszont.

ajánlok egy választási jelszót: Alaptörvény helyett újra Alkotmányt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése