2020. május 7., csütörtök

Tömeges tesztelések vagy járványügyi közvéleménykutatás?

Tömeges tesztelések megindításáról szólnak a híradások. Azt is meg lehet tudni belőlük, hogy a KSH ad majd ki egy az egész országra kiterjedő, több tízezer ember elérhetőségét tartalmazó reprezentatív névsort.
Azaz - az én értelmezésem szerint - ez nem tömeges tesztelés lesz, hanem teszteléssel egybekötött, extra nagymintás, vírusügyi közvéleménykutatás.
Ez is ad fontos, nélkülözhetetlen információkat a járvány helyzetéről, milyen arányú a lakosság körében a fertőződöttség, mely országrészek, városok tekinthetőek a járvány gócpontjának, milyen arányban estek túl az emberek a fertőzésen felismerhető tünetekkel, vagy tünetmentesen.
Döntéselőkészítéshez ez is ad információt, de - szerintem - alapvetően fontos kutatási célokat szolgál, erre utal, hogy egy vagy két hónap múlva az egész eljárást megismétlik és értékelést készítenek.
Kedvező hír, hogy fertőzöttek megtalálása esetén a tesztelést kiterjesztik az illető kapcsolataira is.
Nem vagyok se virológus, se járványtanász, se harci stratégosz, de szerintem nem ez a tömeges tesztelés. Ha már háborút vívunk a járvány ellen, akkor a tömeges tesztelés során tényleg tömegeket kell tesztelni. Egyértelműen meghatározható, egynemű tömeget. Egy-egy kisváros, egy-egy kerület teljes lakosságát, minden járókelőt, minden piros lámpánál várakozót, az összes egészségügyi, kereskedelmi dolgozót, mindenkit, aki munkája során kapcsolatba kerül emberek sokaságával. Idős otthonok lakóit, hajléktalanokat, elesett rossz egészségi állapotban lévőket, alapbetegséggel rendelkezőket.
A járványt csak tömegszerű intézkedésekkel, folyamatos sziszifuszi küzdelemmel lehet felszámolni, csak így lehet a járványgócokat feltárni, a szükséges kezeléseket és intézkedéseket időben megtenni.
Németország hosszú ideje napi(!) 100.000 tesztelést végez, Nagy-Britannia a nagy ijedtség és a tragikus halálozási adatok után gyorsan elérte a napi(!) 100.000-s szintet és célul tűzték ki rövid időn belül a napi(!) 200.000-s szint elérését. Nem kétlem, teljesíteni fogják ezt is. Elég nagy löketet kapott e program támogatásához Boris Johnson miniszterelnök. Csak ezt a két országot említettem, nem kellene őket lenézni, azt hinni, mindenkinél okosabbak vagyunk. Lakosságarányosan ez napi 10.000-30.000 tesztelést jelentene nálunk. Ja, a sógoréknál, Ausztriában, hosszú hetek óta napi(!) 10.000 tesztelést végeztetnek.
Persze, a tömeges teszteléseket nem áll érdekében beindítani a jelenlegi egészségügyi kormányzatnak, éppen az eddigi hibás tesztelési gyakorlat miatt. A tömeges tesztelések során ugyanis újabb fertőzött eseteket tárnának fel, ami a statisztikákban úgy jelenne meg, mintha hirtelen meglódult volna a járvány terjedése, pedig csak közelebb kerültünk a valóságos helyzethez. Az esetek számosságának növelésével viszont a legtöbb mutatószám - például a halálozások aránya - javulna.
A járványnak - tetszik ez neki, vagy sem - mérséklődnie kell, hiszen a Legfőbb Vezető (II.) előre megjósolta, hogy május 3.-a a hivatalos tetőzés időpontja. Akkor annak úgy kell lennie, tömeges tesztelés ebbe bele ne zavarjon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése