2018. július 21., szombat

A Soros kampány antiszemita jellegéről




Július 20.-i szösszenetek Gábor Györgytől:
"Dúl a nagy magyar vita arról, hogy a Soros-plakátkampány antiszemita volt-e, avagy sem. Most az általam már hosszú ideje tisztelt és kedvelt turbó agytröszt, Kovács Zoltán tárta eszmei magvait (rationes seminales) az ő kedves nagyközönsége elé. Nagyjából azt mondja ez a derék argumentum-futószalag, hogy az az antiszemita, aki szerint a sorosozás antiszemita, ugyanis, hogy mik voltak felírva a plakátokra, az a kormány szándékától teljesen független.
Két eset lehetséges: 1. tényleg független, 2. nem független. Ha tényleg független, akkor a kormány egyszerűen alkalmatlan az ország vezetésére, ugyanis képtelen volt átgondolni tettének lehetséges következményeit. Márpedig egy „felelős” minisztertől (miniszterelnöktől) a legminimálisabb elvárás, hogy legyen tisztában tetteinek és cselekedeteinek várható eredményeivel, hatásaival és kockázataival. Ha azonban utólag kiderül, hogy azokat nem mérte fel jól, s (anyagi vagy erkölcsi) kárt okozott, ennek következménye – legalábbis a pattintott kőkorszak normáin túl – a lemondás.
Ha viszont mégis bele volt kalkulálva mindez, akkor nettó gazemberekről van szó, akik persze nagyon is tisztában voltak a következményekkel. Tessék választani: gazembereknek tetszenek lenni, avagy alkalmatlan, ostoba fajankóknak?
Amúgy csak jelzem Kovács Zoltán eszmei mag-tulajdonosnak, hogy egy cselekedet – kiváltképp a politika világában – önmagában értelmezhetetlen. Jelentést és értelmet kizárólag a szándéktól a következményig vezető út biztosít számára. Egy szándékban, legyen az akár a legjobb szándék is, a jó csak potenciálisan van jelen. A jó szándékból még messze nem következik, hogy erkölcsileg pozitív cselekedet fakad majd belőle
Amúgy a legtöbb ember jót akar, még a legnagyobb gazemberek is: Néró is jót akart, Seneca is jót akart, a hóhér is jót akar és az áldozat is. Ahogy Lucifer mondja a tán Kovács Zoltán számára sem teljesen ismeretlen magyar drámában, Az ember tragédiájában: „A rosszat, mert rossz, senki nem cselekszi, / Az ördög is jogcímeket idéz.” Ritka az a pillanat, amikor a szándék már ab ovo magát a gonoszt tűzi ki céljául: „úgy döntöttem, hogy gazember leszek.” (Shakespeare: III. Richárd).
Nem akarok itt most Kovács Zoltánnak az ún. szándék-etikáról és következmény-etikáról locsogni (ő mindezt nálam sokkal jobban tudja, elvégre kettőnk közül ő a miniszter), csak jelzem, hogy „a cél szentesíti az eszközt” embertelensége éppen ebben érhető tetten: én tudom, hogy jó a szándékom, következésképp jó lesz neked is, ám te nem tudod, mert kis buta vagy, így hát, ha szükséges, lerúgom a vesédet, bebörtönözlek, kuláklistára helyezlek, feljelentelek, deportállak, munka-, átnevelő-, vagy haláltáborba küldlek, hogy a legfőbb célt elérjük.
És még csak annyi: Arany persze költői kérdésként fogalmazhatta meg, hogy „Repül a nehéz kő, ki tudja, hol áll meg, / Ki tudja, hol áll meg, s kit hogyan talál meg?”, de ha a saját kis kacsójával elhajított kő becsapódásának lehetőségeiről egy miniszternek fogalma sincs, azt nettó hülyeségnek, az alkalmatlanság ékes bizonyítékának, valamint ön- és közveszélyes gesztusnak nevezhetjük."
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Hozzászólás
2 hozzászólás
Hozzászólások
Echter István "Arra a kérdésre, hogy antiszemiták voltak-e a vizes vb miatt hirtelen eltüntetett Soros-plakátok, Schiffer azt mondta, az ellenzék is felelős azért, hogy a kampány belekerült az antiszemitizmus-diskurzusba. „Ha a kormány a közpolitikai tervei miatt bírálja Sorost, másnak meg egyből a milliárdos származása jut erről eszébe, az gondolkodik rasszistán!” – mondta Schiffer, ugyanakkor elismerte, hogy „járulékos haszonként ott lehetett Orbán fejében, hogy kikanalazza a Jobbik-táborról leszakadó antiszemita szavazókat”.

Igen, az ellenzék is felelős, hogy tudniillik sokak számára feltűnni merészelt a harmincas évek uszító ábrázolásaira emlékeztető plakátkampány jellegzetes ikonográfiája. Schiffer jól beszél, hiszen – tudjuk jól – hasonlóképpen a zsidók is felelősek a mindenkori antiszemitizmusért, elvégre az ő pénzéhségük, világhatalomra törő ambíciójuk, mizantrópiájuk, az egyes nemzeti kultúrák megfertőzésére és megrontására irányuló szándékuk, a keresztény szentségek meggyalázására tett örökös kísérleteik, a rituális gyermekgyilkosság gyakorlatának fenntartása etc. végső soron joggal és okkal váltja ki a zsidógyűlölet paroxizmusait. Ezt követően, ahogy Orbán, úgy az antiszemiták is csak "kikanalazzák a járulékos hasznot.”

Schiffer esetében viszont egy, a következtetéselméletre nagy hangsúlyt helyező logikai kurzusra történő beiratkozás pompás kikanalazása lehetne a „járulékos haszonnak”."
Kezelés
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Válasz1 éve
Echter István "Szóval, csak azt szeretném mondani, hogy az alábbi összefüggésben tök mindegy, miként gondolkodunk és vélekedünk úgy általában, avagy ebben-abban a konkrét kérdésben Angela Merkelről és miként Benjamin Netanjahuról, halkan mondanám, hogy Angela Merkel (nem egy zsidó állam kancellárja) 2015-ös budapesti villámlátogatásakor személyesen találkozott a Mazsihisz elnökével, az EMIH vezető rabbijával, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökével, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség elnökével, valamint a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség elnökével.

Ezen a másfél órás találkozón szó volt a magyarországi zsidóság helyzetéről, szervezeteiről, intézményrendszeréről. Beszéltek a holokauszttal kapcsolatos emlékezetpolitikáról, szóba került a magyar egyházügyi szabályozás, valamint a zsidó vallási irányzatok esélyegyenlőségének kérdése. Beszéltek a holokauszttúlélők szociális helyzetéről, a német kárpótlásról, a toleranciára való nevelés már ismert és még csak kutatott formáiról. Beszéltek az antiszemitizmus jelenségeinek pontos feltérképezési lehetőségeiről, az antiszemitizmus elleni jogi fellépés módjairól, továbbá az ezzel kapcsolatos oktatási programok kidolgozásáról. És még egyebekről is. Mindezt Merkel „gardedam”, azaz Orbán Viktor nélkül tette meg. 

Tegnap a Dohány utcában Netanjahu Orbán Viktor szoros kíséretében lépett fel. Heisler András beszéde mintha el sem hangzott volna: a két miniszterelnök minden mást érintett, V4-eket, kölcsönös tiszteletet, hazaszeretetet, modern technológiát („teknológia” – vesd össze Orbán Viktor), karakterjegyeket, a cionizmus létrejöttét, Herzl és Nordau zsenialitását, azt, mi vált be Herzl álmából és mi nem, szerbiai felújított zsinagógát, vélt történelmi igazságokat, autóipart és tejtermékek előállítását is kifejezni képes, felélesztett ősi nyelvet, Emmanuel Macron keresztnevének héber jelentését, ám az ég adta világon semmit sem mindabból, amit Heisler András vendéglátóként felvetett. 

Amúgy ma 37 fokos kánikula várható."
Kezelés
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Válasz1 éve





xxxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése