2018. július 1., vasárnap

Költségvetési wunderwaffe

Költségvetési wunderwaffe Magyarországon? Új  költségvetési csodafegyver az adósságállomány megállapítására, vagy inkább a tényleges helyzet elkendőzésére a mérőnap!

Hogy nevezheti magát szaktárcának egy intézmény, amelyik azt állítja, hogy az adósságállománynál csak az évvégi adatnak van jelentősége?
Azaz két, azaz 2 nap január 1-én és december 31.-én valamivel alacsonyabb adósságállomány után fizetünk kamatot, a többi háromszázhatvanhárom, azaz 363 napon keresztül pedig a magasabb adósságállomány után. Százalékosan kifejezve a 2 nap 0,55%-nak, a 363 nap 99,45%-nak felel meg az év összes napjához viszonyítva, szökőévben még rosszabb ez az arány.
Miért gondolják ezek az emberek, ha ráírják egy papír tetejére, hogy beszámoló, tájékoztatás, vagy kimutatás az az irat tényleg meg is felel a címben foglaltaknak?


Persze, más országban is létezik mérőnap, de ott nem összpontosítanak minden jobb célra is mozgósítható energiát arra, hogy ezen a napon lényegesen kisebb legyen az adósságállomány, így az - más országban - a valóságos helyzethez közeli képet  mutat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése