2018. július 18., szerda

Új költségvetési wunderwaffe: a mérőnap!




Új költségvetési wunderwaffe: a mérőnap!
http://www.atv.hu/videok/video-20140710-kovacs-arpad
Kovács Árpád - az Állami Számvevőszék volt elnöke, jelenleg a Költségvetési Tanácsé - az elmúlt napokban kifejtette, nem is nőtt az államadósság, mert a mérőnapot kell nézni, az mutatja a változást. Azaz, teszem én hozzá, ha valamilyen pénzügyi tranzakcióval erre a napra visszafizetnénk a teljes államadósságot, majd másnap újra felvennénk azt, akkor - lássatok csudát - nem is lenne államadósság! Azt az ezer milliárd forint körüli kamatkiadást, ami a zárszámadásban valamikor majd mégis csak előbukkan, nem is kell olyan nagyon komolyan venni.
Tegnap azt fejtegette, az államadósság azért sem nőtt - csak nominálisan -, mert az előző évi árfolyamon kell az ez évit is számolni. Visszafizetni persze a magasabb árfolyamon kell, és kamatot is az aktuális árfolyam után kell fizetni. De ha az ideit a tavalyi árfolyamon kell számolni, akkor az összehasonlítás alapjául szolgáló tavalyit, meg a tavalyelőtti árfolyamon kell számolni, és így tovább a számunkra legkedvezőbbnek tűnő helyzet eléréséig. Csak azok a fránya tények és kifizetések ne zavarnák meg a mindennapjainkat!
Kettős biztosítás bontakozik ki a szemünk előtt, ha a wunderwaffe besülne, azaz a mérőnapon még sem csökkenne az a fránya államadósság, akkor csak át kell számolni azt egy másik árfolyamra, úgy is kijön valami.
Igaz, önkritikusan egy pár perccel később elmondta, az államadósságot - ami korábbi előadása szerint - megfelelő nézőpontból szemlélve, és a szükségletnek megfelelően újraértékelve - furton-furt csak csökken - soha nem fogjuk tudni visszafizetni. Nincs gond, kinőjük! Lelki szemei előtt már látta is azt a gazdasági növekedést, amihez képest ez az államadósság csak egy inci-finci kis egérkének látszik.
A paksi szerződéssel végképp nincs probléma szerinte, az államadósság nem nő, hiszen a vagyonmérlegbe időnek előtte bekerül a monstrum, a kettő éppen kiegyenlíti egymást, a hatástanulmány miatt úgy látszik nem fájdítja a fejét, meg sem említette. Annak idején az Állami Számvevőszék azért elég komolyan vizsgálta az MTI-nél az előkészítő anyagokat. Úgy látszik új idők járnak.
A giga-devizahitelként megjelenő paksi hitelszerződés sem zavarja, szerinte lényegtelen árfolyamkockázattal lehet csak számolni, valamint az államnak van erre forrása, ami a devizahiteleseknek nem volt (devizabevétel). Miért pont erre kell költeni az ország devizabevételeit, mekkora a kiszámíthatósága ennek a tehernek, erre nincs válasz.
A ki tudja hányadik banki különelvonás - most éppen a devizahitelesek problémáinak a ráterhelése a bankrendszerre - sem probléma szerinte, mert neki bizalmasan megsúgta valaki, ezt az újabb 100 milliárdos terhet a magyar bankrendszer kibírja. Talán még örül is neki, erre a pénzre sincs már gondja.
"Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve!" - mondta Ferenc József Ő Császári és Királyi Felsége annakidején, de hát neki ez volt a dolga, hogy ilyeneket mondjon. A Költségvetési Tanács elnökének azért egy kicsit illene kételkednie!
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Hozzászólás
1 hozzászólás
Hozzászólások
Kertész Júlia És őt választották a Világ Számvevőjének!??
Kezelés
4 éve
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése


xxxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése