2018. július 23., hétfő

Az áthelyezés korlátai

A Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége 100.000 ember áthelyezését látja megvalósíthatónak a 600.000-es közszférából. Ezt régebben tizedelésnek hívták, ha fegyelmezetlenek voltak a matrózok, mondjuk fellázadtak, vagy a vár védelmében nem voltak elég elszántak a védők, akkor minden tizediket kivégezték, és erősen bíztak abban, hogy a küzdőszellem helyreáll.
Egyébként se 10%-ról van szó. A 600.000-es létszámból le kell vonni az egészségügyben, az oktatásban, a szociális és hasonló szférákban dolgozók több százezres létszámát, ahol valójában létszámhiány van, nem létszámtöbblet.
Az igényelt 100.000 főt, tehát a fennmaradó létszámra kell vetíteni, ami így lényegesen nagyobb hányadot jelent.
Az egyéb állami intézmények (minisztériumok, azok háttérintézményei, adó- és egyéb hivatalok) létszámszükségletének megállapításához előbb újra meg kell határozni a feladatokat, el kell végezni azok folyamatszervezését, az informatikai háttér biztosítását és még jónéhány Magyarországon nemszeretem dolgot.
Persze abba is érdemes belegondolni mit jelent lelkileg egy ilyen átszervezés diplomával, államigazgatási tudással és gyakorlattal rendelkező emberek számára, ha az ajánlat valószínűleg jórészt betanított munkára fog vonatkozni.
A józsefvárosi önkormányzat költségvetéseinek készítése során is mindig akadt egy-egy nagyeszű képviselő, aki azt szerette volna, hozzunk határozatot arról, hogy ezentúl a költségvetés 1-5%-át fordítjuk kötelezően erre vagy arra a nemes célra. Csak azt nem voltak hajlandóak megérteni, hogy egy feladatokkal terhelt költségvetésből, csak a szabad rendelkezésű pénzeszközökre lehet bármilyen kötelezettségek vállalni, a többit lefedik a létező szerződések, vállalt feladatok (pl. iskolák, egészségügyi intézmények stb.) kiadásai.És akkor már érdemben nem, vagy alig marad mozgásterünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése