2019. március 31., vasárnap

A támogatók hasznos idióták?



Orbán a szövetségesek, a támogatók idiótizmusáról beszélt. Abból a szempontból igaza van, aki őt a végsőkig támogatja!
Gábor György - " Orbán azokat a konzervatív kritikusait, akik támadják a Fideszt, naivaknak és a baloldal – Lenin szóhasználatát kölcsönvéve – „hasznos idiótáinak” nevezte.
Egyszer majd elkészül Orbán Viktornak és a Fidesz agitproposainak szótára, hasonlóképpen, mint ahogy ezt a munkát annak idején elvégezte Victor Klemperer, a Harmadik Birodalom nyelv- és szóhasználatát, Hitler szókincsét és stílusát elemezve, s újra megértjük majd, hogy a hatalmat, az autoritást és a félelmet nemcsak fizikai erőszakkal, hanem a nyelvvel is ki lehet fejezni, s megerősödhetünk abban a tudatunkban, hogy a nyelv „fejlesztésének” államilag monopolizált tevékenysége elsősorban azokra a politikai berendezkedésekre jellemző, ahol egyetlen párt vagy politikai csoport irányítja az ország teljes életét.
Csakhogy a fenti Orbán-idézettel van egy nagy baj. Most nem is az, hogy aki a szélsőséges politikai erők szóhasználatát veszi át, előbb-utóbb, jó eséllyel, maga is szélsőségessé válik, hanem az, hogy Orbán, tudatosan, avagy ostobán, ismét nem mondott igazat. Afféle dakota-citátummal operált, gondolván, úgysem néz utána senki az idézetnek. Félművelt alakok kínos reménykedése. (Vesd össze name-dropping)
Csakhogy Orbán most tévedett. Miután sokan használták ezt a kifejezést (legutóbb Madeleine Albright alkalmazta Donald Trump elnökre, de hasonlóképp Michael Morell, a CIA egykori igazgatója, amikor arról írt, hogy Putyin Trumpot az Oroszországi Föderáció ügynökévé nyilvánította, s ezért hasznos idiótának nevezte, igaz, sem Albright, sem Morell már nem hivatkozott Leninre) hagyományosan Leninnek szokás tulajdonítani, ám miután senki sem dokumentálta annak pontos lelőhelyét, William Safire amerikai újságíró a New York Times 1987-es cikkében beszámol arról, hogy sokan megvizsgálták a kifejezés eredetét, Lenin-filológusok, avagy a Kongresszusi Könyvtár egyik vezető könyvtárosa, de senki sem találta meg a vonatkozó fordulatot Lenin műveiben. Az Oxford English Dictionary pedig egyenesen azt állítja, hogy a kifejezés nem tükröz semmilyen hasonló nyelvi frázist, amelyet a Szovjetunióban használtak.
Orbánnak tehát elmondhatná végre valaki, hogy Lenin ilyet nem mondott. Egyúttal meg is nyugtathatná a miniszterelnököt, hogy bolsevik típusú hatalmi berendezkedése, a központi akarat totális kiterjesztése, anélkül, hogy Lenint idézné Orbán, valóságos lenini alapokon nyugszik."
Hozzászólások


xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése