2017. december 4., hétfő

A félelem kufára

Neofasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort néhány éve John McCain a republikánus párt vezető személyisége. Nem nagy büszkeség számunkra, ha a jelenleg miniszterelnöki posztban lévő személyt ilyen jelzővel illetik, a Fidesz sem tekintette szédelgő feldicsérésnek. De vajon kik foglalkoznak politika címén a félelem, az elnyomás, a megalázás, a kitaszítottság érzetének a keltésével, kik teszik kilátástalanná, értelmetlenné emberek millióinak az életét?
Megismétlem, ha egy párt képes embereket, vagy emberek csoportjait sorozatosan megalázó helyzetbe hozni, ha - ki tudja milyen megfontolásból - a félelem légkörét terjeszti az országban, ha szándékosan bizonytalanná teszi emberek tömegeinek az egzisztenciáját, önbecsülését, elveszi a jövőképüket, az kiérdemli a McCain által használt jelzőt!
Ne felejtkezzünk el a félelem kufárainak minden oldali megjelenéséről sem, akik jajdeborzasztó!, jajdeborzasztó! rémisztgetéssel azt próbálják mindenkibe belesulykolni, hogy vége mindennek, ezzel a gonosz lelkületű, romboló természetű hatalommal szemben nem tehetünk semmit sem.
Karinthy Frigyes mondta: Ha örökké élnék, a legnagyobb bűnt az követné el velem szemben, aki elveszi az életem. Miután nem élek örökké, a legnagyobb bűnt az követi el velem szemben, aki az életem értelmét veszi el.
A megosztásban az USA jobboldali, konzervatív pártjának, a republikánusoknak a véleménye orbán "kormányzásáról". Nekik sem ideáljuk a szabadságnélküli (illiberális) állam.




168 óra 2014. december 4.

McCain másodszor is nekiment Orbánnak
Az amerikai republikánus szenátor magyar idő szerint szerda éjjel új közleményt adott ki honlapján, amiben hangot ad a magyar demokráciával és a jogállammal kapcsolatos aggodalmainak. Az elmúlt négy évet értékelve lesújtó véleményt fogalmaz meg az Orbán-éráról.
Azt írja: mióta Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor 2010-ben hatalomra lépett, antidemokratikus alkotmánymódosításokat vezettek be, a magyar bíróságok függetlenségét korlátozták, lerohanták a civil szervezeteket, megnyirbálták a sajtószabadságot és a többi. Ezek az intézkedések fenyegetik a intézményes függetlenség, illetve a fékek és ellensúlyok alapelvét, amik a demokratikus kormányzást fémjelzik, és mélységes aggodalmat keltettek bennem a magyar demokratikus normák pusztulásával kapcsolatban.
Ezeket az aggodalmakat sokan osztják - teszi hozzá McCain. A Velencei Bizottság 2013-as határozatára hivatkozva azt írja, "Orbán alkotmányjogi változtatásai fenyegetik a demokráciát és a jogállamot az országban, az alkotmánymódosítások ellentmondanak az európai szabványoknak és az alapvető jogoknak; valamint fenn áll a veszély, hogy az Európa Tanács három alappillérét - a hatalommegosztást, az emberi jogok védelmét és a jogállamiságot - is negatívan befolyásolják".
McCain szerint több újságírószervezet is elítélte a magyar sajtótörvényt, mert az megteremti a félelem légkörét, és öncenzúrára kényszeríti a sajtóorgánumokat még azután is, hogy az Európai Bizottság panaszai után több változtatást eszközöltek benne.
Az Európai Központi Bank többszörösen figyelmeztette, hogy Orbán kormánya beavatkozik központi bankjának függetlenségébe, és felszólította, hogy tartsa tiszteletben a pénzügyi világ függetlenségét, és ne fenyegetőzzön elbocsátásokkal, ha a bankok szembe mennek a kormány akaratával.
Múlt hónapban hat magyart tiltottak ki az Egyesült Államokból korrupciós vádak miatt. André Goodfriend külügyi megbízott a kitiltásokat figyelmeztetésként fogta fel arra, hogy a magyar kormány vonja vissza azokat a törvényeket, amik az aggasztó, negatív trendekhez, a jogállam gyengüléséhez, a civil szervezetek elleni támadásokhoz és az átláthatóság hiányához vezettek.
Azt is kifejti McCain, hogy a demokrácia a jogállam tisztelete, a hatalom megosztása, a gazdasági, civil és vallási szabadság védelme nélkül nemcsak hogy nem kielégítő, hanem veszélyes is lehet. "Magával hozza a szabadság meggyengülését, a hatalommal való visszaélést, faji megkülönböztetést és gazdasági megszorításokat. Ennek mindnek tanúi lehettek Magyarországon, mióta Orbán hatalmon van" - mondja. Orbán Viktor intézkedéseit egy újfajta államrend, illiberális demokrácia építésével igazolja, de az elképzelései ellentmondanak a NATO és az EU alapvető értékrendjének - szögezi le a republikánus szenátor, aki egy nappal korábban újfasiszta diktátornak bélyegezte a Fidesz vezérét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése