2018. február 22., csütörtök

Orbán mellett elvtelenül? Lehet másképp?

Egy évvel ezelőtt született döntés a Momentum által kezdeményezett és szinte az összes ellenzéki párt által támogatott népszavazási kezdeményezés alapján az olimpiai pályázat visszavonásáról.
Szalay-Berzeviczy Attila az utolsó pillanatig védte a nyilvános köztéri pénzégetésnek ezt a szimbólumát. Annyira, hogy közgazdász létére még abba is képes volt belebonyolódni, hogy a TAO esetleg mégsem tekinthető közpénznek.
Kíváncsi lennék mit szólt hozzá, amikor kiderült, Orbán Viktor e tárgyban 2011 óta hazudozott ország-világ előtt. Az EU illetékesei előtt elismerte, hogy a TAO közpénz, itthon szemrebbenés, arcizomrándulás és pironkodás nélkül hangoztatta ennek az ellenkezőjét. És nem Szalay-Berzeviczy Attila volt az egyetlen, aki képes volt elveit és szakmai tudását, meggyőződését feladni azért, hogy egy kétes hitelességű politikai szereplőt visszaigazoljon és támogasson.
Tavalyi bejegyzésemben írtam arról, miért nem lehet eltekinteni attól, hogy a TAO közpénz:

Eötvös Lóránd oktatási- és kultuszminiszter visszavonatta 1896-ban a budapesti olimpia pályázatát, amelyet az ükapa Berzeviczy Albert az akkori BOM elnök kezdeményezett. Innen Szalay-Berzeviczy Attila becsípődése a budapesti olimpiával kapcsolatban. Döbbenetes, hogy egy korábban jó megítélőképességű közgazdász mennyire vakon képes egy álmot követni, milyen hajmeresztő eszmefuttatásokba képes bonyolódni egy családi nosztalgia, egy több mint száz éve a családjukban hordozott tüske miatt. Mennyire nem érdekli, hogy egy több ezer milliárd forintos nyilvános, köztéri pénzégetés milyen terhet jelent és milyen károkat okoz az országnak.
Az RTL Klubon leadott interjúban - az olimpiára fordított pénzekkel kapcsolatban - azt mondta: Megítélés kérdése, hogy a TAO közpénz-e, avagy sem. Azaz józan belátásunkra van bízva, hogy ezt beszámítjuk-e az olimpia, vagy annak pályázatának kiadásai közé, esetleg vállalati adománynak tekintjük.
Akármit mond a TAO-ról egy közgazdasági kérdésekben tájékozatlan miniszterelnök, nem kell őt szervilisen követni és visszhangozni, a TAO-ból adott hozzájárulás attól még közpénz marad.
Ugyanúgy működik a TAO sportcélú felajánlása, mint az SZJA-ból adott 1+1%-ok. Csak ott nyilvánvalóbb a dolog. Ott először be kell fizetni az SZJA-t a költségvetésbe, majd az adóbevallással együtt lehet annak sorsáról rendelkezni. A TAO sportcélú felajánlásánál közvetlenül lehet utalni, és ez is bekerül a bevallásba. Semmi különbség nincs a kétféle jogcímű, az adózó által meghatározott célra felhasználható közpénz között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése