2018. február 23., péntek

Visszaélés a demokrácia eszközeivel

2 évvel ezelőtti bejegyzésem:

A fidesz amíg ellenzékben volt visszaélésszerűen használta a közvetlen demokrácia eszközeit, a népszavazást és a sztrájkot is. Soha nem a felvetett probléma volt a lényeg, hanem mennyiben szolgálja ez saját hatalmi törekvéseiket. Mára látjuk mennyire volt nekik fontos az egészségügy, vagy az oktatás, lásd ezzel kapcsolatban az úgynevezett szociális népszavazást! Azért retteg egy egyszerű népszavazási kérdés benyújtásának már a lehetőségétől is, mert attól fél hatalmi buboréka, a mindentudás önmaga által gerjesztett mítosza azonnal szétpukkan.
Pedig egy népszavazáshoz nem elég egy kérdést benyújtani a Választási Irodához. Azt utána el is kell fogadni, a benyújtott kérdést meg lehet támadni, ha minden rendben, össze kell gyűjteni 200.000 aláírást záros határidőn belül, majd ha minden összeáll egy népszavazáshoz az érvényességhez 4.000.000 embernek az urnákhoz kell fáradni, és ebből 2.000.001 embernek egy irányba kell szavazni. Lennének még buktatók, mire ez a hihetetlen riadalom?
Megjegyzem, a népszavazásnál van a részvételre vonatkozó érvényességi küszöb, és el kell érni az abszolút többséget. Ez az országgyűlési választásoknál 2014 óta nincs így. Éppen ezt nem vették észre az emberek, hogy tetszik, nem tetszik, össze kell fogni a választásokon, mert a választásra jogosultak számára való tekintet nélkül relatív többséggel választást lehet nyerni, akár úgy szerezni kétharmados többséget az Országgyűlésben, hogy a nyertes pártot a tényleges választóknak csak az egyharmada támogatja. Ezt újra és újra el kell mondani, mert 2018 közel van, és nem biztos, hogy mindenki érti a módosított szabályok hatását és követelményeit.
Érdemes a fidesz sötét ügyeit is egymás mellé tenni. Például a magánnyugdíjpénztári pénzek nagy részének elvonásakor valójában arra voltak kíváncsiak, tesztelték a társadalmat, meddig mehetnek el. 800.000 maradó magán-nyugdíjpénztári tagra számítottak körülbelül 120.000-en maradtunk. Gondolták, hajrá, ebben az országban mindent, gátlástalanul meg lehet tenni. A vasárnapi zárvatartás ugyanilyen próbatétel volt. Az ég egy világon semmi, de semmi értelme nem volt, de bizonygatni akarták, mi fideszesek ezt is megtehetjük veletek szemben. A kirendelt verőlegények ezt a politikai akaratot védték a maguk disztingvált eszközeivel, nem szégyellve a legsötétebb diktatúrákra való áthallásokat sem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése