2017. november 20., hétfő

Miénk a felelősség!

Nem értem, nem kellene bagatellizálni az emberiség felelősségét! Nem 25 évvel ezelőtt született meg az első a Földért aggódó figyelmeztetés!
"A növekedés határai" címmel 1972-ben jelentette meg a Római Klub az első jelentését, amelyben szinte mindenre felhívták a figyelmet, amiért a tudósok most megint szót emeltek. Azaz már 45 éve el lehetett volna kezdeni sokkal hatásosabban és szélesebb körben gondolkodni e problémák megoldásán. Volt-e korábban ennek előzménye, nem tudom, én ezzel találkoztam legelőször.
A napokban jelent meg a hír, hogy 184 ország 15.364 tudósa figyelmeztet, az emberiség szélsőségesen kihasználja a Föld erőforrásait, és ezzel tönkretehetjük a bolygót. Felemelték szavukat a levegő és a vizek szennyezése, a halállomány zsugorodása és a föld terméketlenné válása ellen, szóltak a fajok kihalása, a légszennyezés és a fosszilis üzemanyagok klímaváltozást generáló hatása miatt. Gondolom, a túlnépesedést is megemlítették. Hivatkoztak arra, hogy az első figyelmeztetés 1992-ben hangzott el. Az Index cikke idézi is a dokumentumot.
Újra figyelmeztettek: "Hamarosan túl késő lesz irányt módosítani, és elkerülhetetlen lesz a bukás!"
Természetesen ez Földünk legfontosabb kérdései közé tartozik. Nem is akarnám a legkevésbé sem csökkenteni a jelentőségét, de miért ez az elnézés az emberiség iránt? Nem 25 év nem volt elegendő a változtatásra, hanem 45 év, már majdnem egy fél évszázad!

A hivatkozott cikk:
Megkaptuk a második figyelmeztetést a tudományos világtól, hogy tönkretesszük a Földet.
INDEX.HU

Az 1992-es felhívás:

1992 World Scientists' Warning to Humanity


Egy 5 évvel ezelőtti cikk a "Növekedés határairól":

40 éves a "Növekedés határai"

http://greenfo.hu/hirek/2012/03/03/40-eves-a-novekedes-hatarai

Összefoglaló a fontosabb problémakörökről:


Aurelio Peccei - Kezünkben a jövő

Az első könyv amit e tárgykörben olvastam



Egy kis összefoglaló:
ELŐREJELZÉSEK ÉS JÖVŐKÉPEK
Szöveggyűjtemény

Írta és szerkesztette: Tóth Attiláné / 2003.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése