2017. november 29., szerda

Politikai perverzió - második bejegyzés

2013. november 29.

Közgazdászok tiltakozása Schmitt Pál érdemtelen kitüntetése miatt:
Nyilatkozat
A hazai közgazdász szakma számos képviselője megdöbbenéssel vette hírét annak, hogy a magyar pénzügytan és a pénzügyi oktatás példaképéről, a tanszékvezető egyetemi tanárról, az egykori Pénzügykutatási Intézet igazgatójáról, az Állami Számvevőszék alapító elnökéről elnevezett Hagelmayer István-díjat idén októberben Schmitt Pálnak ítélték. Az Állami Számvevőszék jelölésekre felhívó közleménye szerint „a kitüntetés azoknak adományozható, akik példaértékű tevékenységükkel hozzájárultak a közpénzek hatékonyabb felhasználásához”. A korábbi köztársasági elnök kitüntetése ezzel a díjjal az ÁSZ fenti indoklásának fényében érthetetlen, és beárnyékolja a szakmai tevékenysége mellett tisztességével, hitelességével is széleskörű elismerést kiváltó Hagelmayer István emlékét.
Budapest, 2013. november 28.
Akar László, Antalóczy Katalin, Atkári János, Balázs Ágnes, Bauer Tamás, Básthy Tünde, Berlinger Edina, Békesi László, Bokros Lajos, Borszéki Éva, Bozzai Rita, Csanádi Mária, Csillag István, Dezséri Kálmán, Draskovics Tibor, Farkas István, Farkas Zoltán, Fazekas Gergely, Felcsuti Péter, Fenyő György, Gáti Júlia, Halász György, Herczog László, Inzelt Annamária, Juhász Pál, Karsai Gábor, Kerényi Ádám, Király Júlia, Kopits György, Kovács Álmos, Laki Mihály, Lamberger Galina, Lengyel László, Madarász Aladár, Magyar Bálint, Major Iván, Mérő Katalin, Mihályi Péter, Nagy Zoltán, Neményi Judit, Pásztor Sára, Pázmándi Gyula, Petschnig Mária Zita, Polgár Miklós, Pulai Miklós, Riecke Werner, Rózsahegyi György, Simonovits András, Surányi György, Szalai Erzsébet, Szántó Anikó, Száz János, Tétényi Tamás, Varga György, Várhegyi Éva, Vértes András, Voszka Éva

Lengyel László cikke Schmitt Pál kitüntetéséről:

Ahol gyalázat van, ott gyalázat van
http://nol.hu/velemeny/lengyel_laszlo__ahol_gyalazat_van__ott_gyalazat_van-1426651

A Hagelmayer Díj gyalázata
Ahol gyalázat van, ott gyalázat van. Egy példa értékű, hiteles életet, Hagelmayer István pénzügyi közgazdász, egyetemi tanár, kutatóintézeti igazgató, Állami Számvevőszék elnök életét halálában meggyalázták. Az Állami Számvevőszék tavaly Rogán Antalnak, idén Schmitt Pálnak ítélte a Hagelmayer Díjat. Egy szakmailag és emberileg egyaránt szuverén ember nevével visszaélve, allakájok és alkutyák kitüntettek szakmailag nem létező, emberileg hiteltelen főlakájokat és főkutyákat. Hagelmayer István maga írta doktori disszertációját, tanulmányait és könyveit.
Mindent megtett egy alkotmányos jogállam fölépítéséért, a szakszerű és jogszerű pénzügyi szabályok kialakításáért és betartatásáért. Most olyanokat tüntettek ki nevével, akik mindent megtettek és megtesznek az alkotmányos jogállam lerombolásáért és a pénzügyek átláthatatlanná tételéért. Egy európai Magyarországért küzdött, és két, az európaiságot lábbal tipró barbár a nevének díjazottja. Kényesen ügyelt a tiszta gondolatra és a tiszta kézre. Ettől az embertől vették el halálában tiszta nevét.
Hagelmayer István tizenhárom évig volt Intézetünk igazgatója. Az ő meggyalázása megalázta mindazokat, akik ebben az Intézetben nőttek föl, akik a Pénzügykutatási Intézetben tanulták meg, hogy mit jelent a valódi teljesítmény és a szakmai becsület. Képe ott lóg tárgyalótermünk falán. Mindig néz minket. Figyelmeztet arra, hogy elveinket megőrizni kötelességünk, közös hagyományainkat feladni tisztességtelen. Emlékezzünk, mit írt Petri György Kizsarolt nevetséges életünkről: „akkor a harc / akkor a tapodtat se / akkor a hátrálás lépésenként / de soha az önámító visszacsúszás / soha az elmosódás / a hallgatás és / a hallgatólagos tudomásulvétel között / tehetetlenség és belenyugvás között / akkor a csendünk / el nem fordult tekintet / akkor jelenlétünk / és döntsék el / mit tehetnek velünk.”

Nézzük őket. Csend. Ahol gyalázat van, ott gyalázat van.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése