2017. november 6., hétfő

Zárva tarts?!

Zárva tarts?!


A KDNP nevű párt a családok érdekeire hivatkozik a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban.

Gondolom, azon családok érdekében is fel kívánnak lépni, akiknél papa-mama hétközben dolgozik, nem nagyon érnek rá elmenni vásárolni, hétvégén felkerekedik a család és közösen megnézik mire is költsék el a kis pénzüket, akár három-négy azonos profilú üzletet is bejárnak, mire megtalálják a megfelelő minőségű és áru televíziót, hűtőszekrényt, bútort, ruházati cikkeket és egyéb tartós fogyasztási cikket.

Helyette visszaállhat a régi rend, papa vagy mama hétközben zárás előtt tíz perccel becsúszik az üzletbe, gyorsan megveszi azt, ami éppen adódik, és utána hónapokig- évekig lehet veszekedni azon, már megint mit voltál képes vásárolni, most nézhetjük napestig.

A kereskedőkön kívül hány szakma képviselőinél nem lehet nélkülözni a vasárnapi munkát? Vagy vasárnap sötétbe borul az ország, és mindenki megpróbálja valahogy hétfőig kihúzni a szoba jótékony barlangjában?

Nem világos ez a vasárnapi ájtatoskodásra való hivatkozás. Miért nem fontos a családi vállalkozások vasárnapja? Milyen lesz a kereskedelemből elbocsátottak vasárnapja? Ki fogja az internetes vásárlásokat vasárnap korlátozni? Miért kell dolgozniuk az elektromos-, a gázművek, a víz-, csatornázási művek, az erőművek, az üzemanyagtöltő állomások, a telefontársaságok, az internetes szolgáltatók, a rádiók, a televíziók, a napilapok, a rendőrség, a tűzoltóság, a kórházak, a városi közlekedés, a távolsági közlekedés, a MÁV, a légiközlekedés, az éttermek, a szállodák, az állatkertek, a szórakoztató egységek, mozik, színházak, uszodák, az árvízvédelem, a mezőgazdaság, a növénytermelés, az állattenyésztés, a raktárak, a hűtőházak, a logisztikai szolgáltatók, a pénzváltók, a külső és belső elhárítás dolgozóinak? És még ki tudná felsorolni az összes számba vehető vasárnap is termelő céget és szolgáltatást?

Miért ez a kivételezés?

Ne dolgozzon senki vasárnap, üljön otthon a sötét, fűtetlen lakásban és készüljön a hatórás misére. Igaz, e logika szerint a papokat sem lehetne vasárnapi misetartásra és perselypénz gyűjtésre kötelezni, hiszen az is munka.

Nagyon sok ember van, akinek nincs más lehetősége, mint egy Budapest környéki kis faluból bebumlizni a fővárosba, és akár vasárnap is elvállalni a munkát. Nos, ezek egy jó részének megszűnik a munkaviszonya. Nem csak a munkabért nem kell kifizetni nekik, de a távolsági közlekedést és más egyéb költségeket sem. Ők maradhatnak otthon, vagy kapnak segélyt vagy sem, vasárnap meg elmehetnek a templomi áhítatra, ahol megtudják, ne a földön keressék a boldogságot.

Valóban, ez így igazságos!

A többiek - a vásárlók - meg majd bosszankodnak, és megpróbálnak kezdeni a pénzükkel valamit. Legfeljebb nem örömmel mennek vásárolni, elkölteni a saját maguk által keservesen megkeresett pénzt, hanem hétközben, idegesen, rohanva, tülekedve és folyamatosan lemaradva. Vasárnap ők is elmehetnek a templomi áhítatra, ahol megtudják, ne a földön keressék a boldogságot.

És a világ egyensúlya helyreáll.

1 megjegyzés:

  1. A KÖZÉRT vállalatok (CBA, Reál, COOP) egyetértenek abban, ne legyen nyitva vasárnap a bútor, a műszaki cikk kereskedelmi, a tartós fogyasztási cikkeket értékesítő, a ruházati, a kertészeti, a barkács és még annyi más, tőlük eltérő profilú áruház. Igen csak zavarják őket az akár részben hasonló profilú, de az övékénél legalább százszor nagyobb termékválasztékot tartó, náluk mérsékeltebb árszínvonalú, a magyar termékeket is olcsóbban forgalmazó áruházak. Zavaró számukra, ha a vásárlók nem hétközben idegesen, kapkodva vásárolnak, hanem nyugodt körülmények között, több lehetőséget is megvizsgálva, megfontoltan hozzák meg döntésüket.

    Azt egy mérhetetlenül cinikus és vevőellenes megjegyzésnek tartom a részükről, hogy a pénz mennyisége nem változik, az emberek el akarják költeni azt, és ezért a jelenleginél rosszabb feltételek között is vásárolni fognak.

    VálaszTörlés