2018. november 25., vasárnap

A Brexit megállapodásról


2018. november 25.-én aláírták az Európai Unió és Nagy-Britannia között létrejött megállapodást a Brexitről. Szomorú hír, úgy gondolom, ez visszafogja majd az európai együttműködést, fékezi a haladást, a kiválás következtében nem várt, újabb bonyodalmak várhatóak.
Én a népszavazás eredményének efféle misztifikálását régóta nem értem, a demokrácia egyik fontos ismérve, hogy a rossz döntések korrigálhatóak.
Nem figyeltek eléggé Orbán Viktorra, ha ő is ennyire következetes lett volna az egyes népszavazási eredmények tiszteletben tartásával kapcsolatban, akkor nem lehetett volna megadni a határon túli magyaroknak a kettős állampolgárság felvételének a lehetőségét, nem lehetne tandíjat, fizetős egészségügyet bevezetni, nem lehetne menekültkérdésben ország-világ előtt egy érvénytelen, ezért eredményt nem hozó népszavazásra hivatkozni.
Ezek persze a rossz példák, a Brexit-népszavazás korrekcióját azért tartottam volna szükségesnek, mert egy az országra nézve ilyen nyilvánvalóan káros döntéshez, amelyet utólag már a brit társadalom többsége ellenez, biztosítani kellene a felülvizsgálat, a módosítás lehetőségét. Nem is beszélve arról, hogy a Brexit zászlóvivői, már a népszavazás estéjén bevallották, fogalmuk sincs, miként is kellene ezt az egészet végrehajtani, mit jelent ez majd a jövőben az Egyesült Királyság lakói számára. Talán ezekről a kérdésekről még a népszavazás előtt kellett volna gondolkodni, hatástanulmányt készíteni, és annak eredményét ismertetni a brit állampolgárokkal.
Orbán Viktor persze krokodilkönnyeket hullatott a Brexit fölött, amit én eléggé álságosnak, őszintétlennek érzek.
Elmondta, Magyarország kormánya is a bennmaradásra biztatta a választási kampányban a briteket. Nem tette hozzá, ez csak olaj volt a tűzre, hiszen a távozás egyik indoka éppen a Magyarország és a Lengyelország által pazarlóan, visszaélésszerűen, korrupt módon felhasznált EU-s támogatások voltak, bennük a britek befizetéseinek az elpazarlásával. Azt sem mondta, vajon milyen összhangban van külországi plakátolásuk, azzal az általuk sokat hangoztatott elvvel, amit oly vehemensen tudnak másokon számon kérni, hogy más ország ne avatkozzon bele a választási folyamatba. Nyilván ezt csak akkor tartják fontosnak hangoztatni, ha nekik lenne kedvezőtlen egy harmadik fél tájékoztatása.
Őszintének lehet tekinteni afölötti sajnálkozását, hogy a britek távozásával kisebb lesz a felosztható EU-s támogatások összege. A németek nyilván nem fogják csak azért megemelni a befizetésüket, hogy Orbán Viktornak és nepotista korrupciós kapcsolatainak több juthasson.
Természetesen megint hibáztatta az EU vezetését, szerinte az Unió nem megfelelő működtetése is hozzájárult a britek távozásához. És valóban, ha az Unió időben fellépett volna az Orbán által felsrófolt korrupciós gyakorlat, a demokrácia, a demokratikus intézmények csúffá tétele, lerombolása, lezüllesztése, az illiberális (szabadságnélküli) állam építése miatt, akkor a briteknek is kevesebb okuk lett volna a távozásra.
És persze az elmaradhatatlan migránsozás. Éppen csak azt felejtette el kifejteni, hogy a magyar, a lengyel vendégmunkások százezrei is migránsnak számítanak Nagy-Britanniában, akik ilyen nagyszámú megjelenése sokakban ellenszenvet váltott ki, segítve a Brexit-hangulat kialakulását. Sokakat nem hatott meg, hogy ezek az emberek a Nemzeti Elnyomás Rendszere elől menekülnek, mert elviselhetetlennek és kilátástalannak látják a hazai közállapotokat.

x

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése