2018. november 11., vasárnap

Csatlakozni? Csatlakoztatni!


Ha nem akarják, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, akkor csatlakoztatni kell. Szerintem ez rendkívül egyszerűen megoldható, az EU-nak vagy az új költségvetésében, vagy - ha van olyan - annak végrehajtási rendeletében hoznia kell egy olyan szabályt, hogy EU támogatást csak az a nettó kedvezményezett állam kaphat, amelyik csatlakozott az Európai Ügyészséghez.
Azaz a támogatást meg lehet ítélni, de folyósítani csak akkor, ha az érintett ország elfogadja az Európai Ügyészség felügyeletét, ellenőrzési, vizsgálati jogát a támogatások felhasználása fölött.
Végül is: "Miért ne? Why not?"
Ha nincs semmi takargatnivalója egy országnak, ha gondos gazdaként bánik az EU-s állampolgárok pénzével, ha megvalósítja a jó kormányzás feltételeit, akkor nem lesznek ügyek, akkor nincs mitől tartani.
A nettó kedvezményezett azt jelenti, hogy az az állam, amelyik több támogatást kap az EU-tól,mint amennyit oda befizet. Magyarország, Lengyelország tehát érintett, Svédország nem.
De mit gondoljunk arról a kormányról, amelyik azért "paterolta" (sajnálom, ez az ő stílusuk, ők így beszélnek) ki az IMF-et, hogy ne szóljon bele az ország gazdálkodásába? Ugyanezen ok miatt menekült ki bármi áron a túlzott deficiteljárás alól, hogy az EU-nak se legyen oka kutakodni a költségvetéssel kapcsolatban. Láthatjuk az "eredményét", a kórházak, az oktatás, a szociális, a kulturális intézményrendszer és még annyi minden, számukra kevésbé fontos dolog kifosztását, lezüllesztését. a költségvetésben számszerűen ki nem mutatott belső adósság minden határon túli növelését. És ne kutakodjon itt - a kormányzat szerint - az Európai Ügyészség sem! Ne tegyen megállapításokat a nepotista gyakorlatról, a korrupcióról, az EU-s pénzek értelmetlen és pazarló felhasználásáról.
Ezzel a gondolatommal már egy jó ideje házalok, hiába. Még azokat sem karcolja meg, akik ezzel a témával foglalkoznak. Nem tudom elhinni, hogy ebben tévednék.

xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése