2018. október 31., szerda

Omnipotens?


Soha senki nem mondta zavaros hablatyolásai hallatán, hogy téved, rosszul mondja, nincs igaza. Űrkutatáshoz és atomtechnikához is "szakértően" hozzászólhatott, mint kiemelt díszvendég és főszónok. Gondolta, a kultúrához miért is ne szólhatna hozzá, pont ahhoz ne értene, amikor ő olvasta a Zsuzsi segít Anyukának című könyvet, igaz, mást nem. Trump egy könyvet sem olvasott - saját bevallása szerint -, ő ennél jobban áll.


Gábor György - "Mi olyan nép vagyunk, ami mindig többet adott a világnak, mint amennyit kapott tőle” - mondta Orbán Viktor a Szépművészeti Múzeum mai megnyitóján.
Azon gondolkodom, vajon Baán László miért nem mondta meg neki, hogy Raffaello, Giorgione, Correggio, Tiziano, Tintoretto, Veronese, Bronzino, Carracci, Tiepolo, Dürer, Altdorfer, id. Lucas Cranach, Bruegel, Rubens, Van Dyck, Rembrandt, Poussin, Claude Lorrain, El Greco, Zurbarán, Goya, Fragonard, Watteau, Delacroix, Daumier, Renoir, Cézanne, Corot, Courbet, Manet, Monet, Pissarro, Rodin, Meunier, Toulouse-Lautrec nem magyar?"
Vásárhelyi Mária
Mi olyan nép vagyunk, amely mindig többet adott a világnak, mint amennyit kapott tőle” - mondta a miniszterelnök a Szépművészeti Múzeum megnyitóján, és ebben van valami. Hiszen az innen elüldözött tudósok - pl. Neumann, Teller, Wigner, Gábor Dénes, Oláh György, Szilárd Leó, Kármán Tódor stb. - és művészek - pl. Bartók, Solti, Ligeti, a Korda fivérek, Schiff András stb. - és a sor vég nélkül folytatható, valóban nagyon sokat adtak új hazájuknak, ahova a magyarországi üldöztetések elől menekültek. Ide viszont valahogy senki nem akart menekülni.
Kálmán C. György - "Ott a bibi, hogy a kulturális "csere" (adok-kapok) nem úgy működik, mint az anyagi: ha külföldön elolvas valaki egy magyar könyvet, meghallgat egy magyar zenét - elsajátítja, a magáévá teszi - , attól a magyar kultúra nem lesz kevesebb (míg ha elsajátítja, magáévá teszi külföldön a magyar kőolajat vagy narancsot, akkor igenis kevesebb lesz a magyar kőolaj- vagy narancskincs).
Így az, hogy ki mennyit ad, ki mennyit vesz (el), teljesen értelmetlen a kultúra esetében. Így csak az gondolkodik, akinek soha, semmi köze nem volt a kultúra-elsajátításhoz."


xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése