2018. október 31., szerda

Felkészül?


Egyszerű munkásemberek egy a nevére beugró asszociációkkal ellentétben rendezett, tiszta udvaron sárga-zöld egyenruhában állnak egy nagy tábla mögött - Dolgozni szeretnénk, folytatni szeretnénk a munkánkat! - mondják. Majd egy vágókép, ahogy csüggedten elballagnak. Ki tudja mi lesz velük, mi lesz a családjukkal? Az ő kis egzisztenciájukat is meg kell semmisíteni?
Nem akarja kifizetni a fideszes kormányzat által létrehozott "Kukaholding" a szemétszállítási díjból a lakosságtól beszedett pénzt a munkát ténylegesen elvégző vállalkozóknak, fedezet híján azok kénytelenek beszüntetni a tevékenységüket. A dominósor kezdett eldőlni.
Amikor a gazdaság "eredményeiről" szónokolnak, mindig fel kell tenni a kérdést, de milyen áron? Milyen állami feladatot (egészségügyi ellátás, oktatás, kultúra, közszolgáltatások...) nem finanszíroznak megfelelően és helyette mire pazarolják el a közpénzt? Mi annak az ára, hogy az EU ne vizsgálódhasson túlzott deficit eljárás keretében Magyarországon, ne tegyen fel kellemetlen kérdéseket az oly végtelenül önhitt és elbizakodott kormányzatnak? Ha időszakonként megszólalna egy független, hivatalos vélemény, mi lenne akkor a folyamatos sikerpropagandával? Mekkora lehet a belső - ki nem mutatott - adósság? Emlékezzünk a Kárpátok Első Géniuszára, aki azon az áron fizette vissza Románia adósságát, hogy közben az egész ország leromlott, kiüresedett,fejlesztések maradtak el, hihetetlen belső adósság halmozódott fel, ami csak a diktátor bukása után vált nyilvánvalóvá. A Kárpátok Második Géniusza milyen kifizetetlen számlákat hagy majd maga után.
Közben még nekik áll feljebb, ők vádaskodnak. "Megvédjük a rezsicsökkentést"- szónokolnak. Megvédjük a kiszolgáltatottságotokat! Megvédjük a gazdasági ügyekben mutatott tájékozatlanságotokat! Majd nem törődve a kockázat vészes megnövelésével nekizavarják a tűzoltókat - egy különlegesen elkötelezett szakmai hivatású csoportot - a szemétszállításnak. Egyik szegény embert a másiknak.
Látható mivel jár a rezsicsökkentés. Ki gondolhatta, hogy az önkormányzati és egyéb társulások (vízközmű, szemétszállítás, kéményseprő stb.) olyan belső profittal rendelkeznek, hogy az önkényes központi árszabályozást elbírják? Ki gondolhatta, hogy a központosítás azzal jár, hogy az elvégzett munkáért járó és beszedett pénzt nem fizetik ki? Ki gondolhatta, hogy az önkormányzatok hatáskörében lévő társaságok a végtelenségbe emelhetik az árakat? Ez ellentmond a józan észnek, biztos bukást jelentett volna a következő választáson a polgármestereknek, önkormányzati képviselőknek. Nem, ezt nem vállalhatták.
A fejlesztések biztos, hogy források hiányában jelentős mértékben elmaradtak a szükségestől. A "rezsicsökkentés" jegyében bevezetett non-profit gazdálkodás azt jelenti, hogy a beruházásokra nem képződik fedezet, azt a tulajdonosnak - most már a magyar államnak - kell szükség esetén, pótlólag a mi adóforintjainkból biztosítani.
Mi lesz a nagy közműszolgáltatókkal (áram, gáz)? Ne reménykedjünk, ott sem lesz más a helyzet, lassabban fogynak el a tartalékok, cserébe nagyobb lesz a probléma.
Dolgozni akarnak, mint mindenki más! Nem tehetnek arról, hogy a menekültek és a hajléktalanok után most rájuk uszult a kormányzat. Ki lesz a következő, kik lesznek a következők. Ne legyenek illúzióink, nem hagyják abba újabb és újabb társadalmi csoportok kisemmizését, teljes ellehetetlenítését!


-.-

A mai kipécézettek 1:17-től
A Nap híre Krug Emíliával 2018.10.30
xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése