2018. október 15., hétfő

Október 15. - Az Ölelés Világnapja


Október 15. - Az Ölelés Világnapja

Echter István „Az ölelés az egyik legbensőségesebb mozdulat két ember között”

Virginia Satir amerikai pszichológus, családterapeuta szerint „Napi négy ölelésre van szükség a túléléshez. Napi nyolc ölelés kell a szinten tartáshoz. Napi tizenkét ölelés kell a fejlődé
shez.” Az ölelés egyaránt fontos a testnek és a léleknek: tanulmányok bizonyítják, milyen sok pozitív hatása.
Az ölelésnéhány előnye:
– Az ölelés enyhe nyomást gyakorol a testre: az izmok ellazulnak, a test feszültsége csökken.

– Segíti az oxitocin nevű hormon termelődését, ami nyugtató hatással van a testre: csökkenti a szívverések számát és a vérnyomást, a depressziót, oldja a stresszt – ezekkel is csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

– Dopamin, boldogsághormon is felszabadul: sokkal jobban érezzük tőle magunkat.

– Csökkenti a negatív érzelmeket: többek között a félelem, az idegesség, a magány, a feszültség vagy a düh érzetét.

– Már egy tíz másodperces ölelés is csodákra képes: lelki és fizikai gyógyítóereje van (terápiás módszer is). A szeretet, a bizalom, az együttérzés, ragaszkodás és még számtalan pozitív érzést vagyunk képesek az ölelésen keresztül közvetíteni. Növeli a másikban való bizalom érzését, az önértékelést, boldogabbá tesz, felvidít.

Az ölelés már az élet kezdetén rendkívül fontos – a ritkán ölelgetett gyermek lassabban fejlődik: lassabban tanul meg menni, beszélni, olvasni. Ha a babákat a pólyával jól körbeölelik, az megnyugtatja őket, könnyebben elalszanak. Mindent egybevetve kiegyensúlyozottabb felnőttekké válnak. Az emberek közötti öleléshez hasonló szerepe van a házi kedvencek simogatásának, szeretgetésének is; a gyerekeknél épp ezért fontosak a plüssök, amelyek helyettesíthetik az igazi állatokat.

Az öleléshez kapcsolódóan 2001-ben Miamiban indult meg az ingyen ölelés mozgalom. Az esemény alkalmából (amelynek nincs kötött dátuma) önkéntesek „ingyen ölelés” táblákkal jelennek meg az utcán, ahol mindenkinek lehetősége nyílik egy-egy szabad ölelésre. Mert néha csak ennyire van szükség, hogy a napunk szebb legyen.
Kezelés
Echter István Free Hugs mozgalom

Free hugs - Ingyen ölelés


A mozgalom célja is a szeretet átadása, a figyelmesség valamint az emberi fontosságra való felhívás lett. S mindezek legfőbb kifejező eszköze mi más lehetne, mint az ölelés.
Sokan hallhattunk már az ingyen ölelés mozgalomról, mely nem más, mint lehetőség egy ölelésre. Aktivistáival az utcákon találkozhatunk kezükben INGYEN ÖLELÉS feliratú táblákkal, és bárki odamehet és megölelheti őket. Már nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is vannak követői.

A mozgalom elindítója Jason Hunter, aki édesanyja temetési szertartásán figyelt fel arra, hogy milyen fontos volt a felszólalók számára édesanyja egy-egy szívből jövő, őszinte ölelése. Mindez késztette arra, hogy minél több emberrel megismertessen ezen érzéssel. Így a mozgalom célja is a szeretet átadása, a figyelmesség valamint az emberi fontosságra való felhívás lett. S mindezek legfőbb kifejező eszköze mi más lehetne, mint az ölelés.

Így indult útnak 2001-ben, Miamiban a mozgalom, még egyetlen taggal, majd nemcsak újabb tagok, hanem országok is csatlakoztak. Köztük Anglia, Kína, Németország, Brazília, Chile… stb. Az aktivisták utcán való feltűnését nem nézték mindenhol jó szemmel. A rendőrök több alkalommal is megpróbálták betiltani a szervezetet, de hamar összegyűjtötték a megfelelő számú aláírást a folytatáshoz.

Az ölelést ingyen adó személyekkel való találkozás más és más cselekvést válthat ki személyenként. Sokan gyors léptettek surrannak el mellettük, míg mások megragadják az alkalmat, és tárt karokkal közelítik meg a tagokat. Persze senki nem erőltetnek rá semmit! Mégis akinek már volt benne része, csakis kellemes élményekkel gazdagodott. Hisz ez az érzés képes nyugalmat adni a zaklatott léleknek, képes erőt adni a megfáradt testnek és szellemnek, képes mosolyt csalni a bús arcra, képes biztonságos menedéket nyújtani a félőknek és mindezt hosszasan sorolhatnám. Ugyanis ez egy nagyon szubjectív jelenség. Minden személyből más és más érzéseket vált ki, de az biztos hogy csakis pozitív elgondolás.

Fontosnak tartom a mozgalmat. Nap mint nap találkozhatunk olyan emberekkel, akik mindössze egy őszinte ölelésre vágynak. Gondoljunk csak bele, hogy hányszor érezzük azt, hogy most valakit meg kell ölelnem! Sokszor egyetlen ölelés többet mond minden szónál. Arról nem is beszélve, hogy boldogsághormont termel.
http://www.indexkelet.hu/rovatkeret.php?r=22&id_cikk=105
Kezelés
INDEXKELET.HU
Echter István Dr. Ranschburg Jenő az ember egyedi fejlődéstörténetéről: - Gyerekkorban a mama felé irányul a kérés, vegyél fel, ölelj magadhoz. Később a kamaszkorban ez a kérés újra előjön, vegyél fel, ölelj magadhoz, csak ekkor a mama helyét már felcseréli valaki más.

(biztos nem pontosan idéztem, de ez volt a lényege, nagyon szép, emberi gondolatnak tartom, szeretem)
Kezelés


xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése