2018. október 15., hétfő

Kéretlen időutazás


Ha finoman akarok fogalmazni nyomasztó kép alakult ki Magyarországról a világban, sajnos már jó ideje.
Elillan - ha már el nem illant - a magyarok különlegességéről, rendkívüli képességeiről, szabadságvágyáról, befogadó természetéről kialakult kép, egy mítosz, amit szorgalmasan gyártottunk önmagunknak. Ha így folytatjuk, végérvényesen maradunk a világ szemében egy egyszerű, érdektelen ország, amelyik a saját demokráciáját sem hajlandó, vagy nem képes megvédeni. Végül is mindegy.
Jobb lenne nem foglalkozni a politikával, mert olyanok az állapotok, de nem olyanok.
Egész életemben azért dolgoztam és tevékenykedtem annyi mindent, mert azt hittem, hozzájárulhatok a magam erejével és képességével egy emberibb világ létrehozásához. Most úgy látom, minden összeomlik, és az én életemben már nem fog normalizálódni a hazai világ. Belső társadalmi válságról belső társadalmi válságra fog bukdácsolni.
Úgy gondolom - elég régóta - egy ország akkor erős, ha öntudatos, a véleményüket képviselni tudó polgárai vannak, akik a nézeteiket szabadon kifejthetik. Mintha most erről sokan önként lemondanának. Ami nagy baj, mert így sokkal nehezebb lesz visszaszerezni, mintha egy gonosz külső hatalom ragadta volna el erővel tőlünk.
Én 1952-ben születtem, nem láttam a fekete autókat, még kevésbé azokat, akik bennük ülnek, nem tudom milyen emberek lehettek. Most újra feltűnnek a fekete autók, csak a bennük ülő emberek már nem olyan bátrak, kitakartatják az arcukat, de a hangulatkeltésben nem restek, pedig szívesen a szemükbe néznék, milyen emberek ők, milyen lélek lakozik bennük, milyen minőségű emberek ők.
Egyfajta kéretlen időutazás zajlik, nem látjuk a végét. Van amikor, például a Kossuth tér esetében kivételesen megjelölik az eszmei célt az 1944-es állapotok visszaállítását. Mit is kell érteni ez alatt? Nos, eléggé szárnyal ez ügyben a fantáziám, és még kéretlenül, napi szinten is kapok segítséget hozzá.
Sok kisinas kiáltozza már egy jó ideje szinte reménytelenül és visszhangtalanul: "A király meztelen!" Csak ebben az őrült kakofonikus zajban nem lehet meghallani őket! És a felmentést ma is Barabbás kapja.

Gábor Előd Be kell látni, ez a nép fogékony volt és maradt a szélsőjobb végletesen sarkító, leegyszerűsítő ideológiájára. Egy hazugság annál veszélyesebb, minél nagyobb az igazságtartalma. Az országvesztők mindig megtalálják a legveszélyesebb hazugságokat, és ezekkel táplálják a rájuk bízott nyájat.
Kezelés
SzomorúTovábbi reakciók megjelenítése
Válasz1 éve
Jenő Kaltenbach A magyarok különlegessége egy saját gyártású mítosz, amelyet sohasem osztott a világ. A világ nagyobb fele azt sem tudta hogy vagyunk.
Kezelés
SzomorúTovábbi reakciók megjelenítése
Válasz1 éve

xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése