2018. október 31., szerda

CSOK-os központi áremelés


Központi áremelés - bejelentették, a lakástakarékpénztáraktól elvett összeget a CSOK emelésére kívánják fordítani. Igaz, a Fidesz fékezhetetlen agyú Miniszterelnökséget vezető minisztere a sajtótájékoztatón őszinte meglepetéssel bevallotta, nem számítottak rá korábban, hogy ezzel a támogatási formával a lakásárak emelkedését fogják elérni. Azt nem tette hozzá, ezt azt jelenti, hogy a CSOK-kal növelt vételárat valamennyi vevőnek ki kell fizetni, függetlenül attól, hogy igénybe veszi-e az állami támogatást. Azt sem tette hozzá, hogy az áremeléssel nő az ÁFA alap és a vagyonszerzési illeték alapja is. Most azzal szerénykedett, talán az 5 milliós plusz támogatás nem jelenik meg áremelésként. Ilyen naiv, vagy más problémák vannak vele?
Ezt írtam korábban:
A lakástakarékpénztárak rapid módon való felszámolása után a Fidesz a CSOK kibővítését ígéri. Fogalmuk sincs, ezek az áltámogatási ígéreteik mivel járnak, mondjuk hatástanulmányt nem szoktak készíteni, szakértőkkel nem konzultálnak, érdemi vitát, párbeszédet semmilyen ügyben nem folytatnak.
A CSOK bevezetésekor gyorsan kiderült, hogy a támogatást nem a vevő, hanem az eladó kapja. Ugyanis e "támogatási" forma belépésekor azonnal meglódultak a lakásárak. A CSOK-ot minden eladó azonnal meg akarta kapni, függetlenül attól, hogy a vevőnek az jár-e vagy sem. A CSOK kedvezményezettje se járt igazán jól, nagy könnyebbséget nem jelentett ez neki, legfeljebb nem kellett az emelt árat teljes mértékben kifizetnie, az árnövekedés egy részét fedezte az állami támogatás. Aki bármilyen okból nem veheti igénybe a CSOK-ot, annak az emelt árakban ki kell fizetnie a vélelmezett támogatás összegét is. Az eladó meg legfeljebb vonogatja a vállát, ő nem hatóság, nem fog a vevő gyerekvállalási szándékaiban és lehetőségeiben kutakodni.
Ilyen az ő szakértelmük.

xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése