2018. november 29., csütörtök

Tréfálkozás a foglalkoztatási rátával


Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban cinikus megjegyzést tett, talán nem is tudott róla. Valószínűleg jó pártkatonaként a Kedves Vezető vizionálásának akart megfelelni. Azt mondta napjainkra történelmi szintre emelkedett a foglalkoztatási ráta.
A foglalkoztatási szint persze egy százalékban kifejezett viszonyszám, amely a munkavállalók és a munkára fogható állampolgárok arányát mutatja meg. Növekedhet úgy is, hogy több új munkahely jön létre, betöltenek eddig üres álláshelyeket, de növekedhet úgy is - akár egyetlen egy új munkahely létrejötte nélkül is -, hogy a munkára fogható állampolgárok száma csökken. Varga Mihály a KSH-ra hivatkozva azt mondta, a foglalkoztatottak átlagos létszáma 2018. augusztus-októberében 57.000 fővel volt több, mint egy évvel korábban. Az 57.000 fős növekedés az összes foglalkoztatott 1,27%-a. Az illiberális (szabadságnélküli) állam nyomasztó világa és kilátástalansága, az Orbán-kormány rossz gazdaságpolitikája elől menekülő, a jobb megélhetés reményében nyugatra migráló munkavállalók számát ha csak 500.000 főre becsüljük, az az összes foglalkoztatott 11,11%-a. Könnyűszerrel eldönthető melyik "javította" jobban a foglalkoztatási rátát.
100.000 fő eltávozása, automatikusan 2,2%-al növeli a foglalkoztatási szintet, ha valaki más számot kíván használni, könnyen korrigálhatja az általam leírtakat.
Százezrek eltávoztak, tehát Orbán Viktor jóslatai beteljesedjenek! 1.000.000 új munkahelyet ígért, igaz nem tette hozzá, hogy ezt külföldön jön létre a magyar munkavállalók számára. Teljes foglalkoztatást, ezzel a munkanélküliség megszüntetését ígérte, nem tette hozzá, hogy ezt a számára csak tehertételt jelentő munkaerő kényszerítő exportálásával kívánja elérni.
Varga Mihály hozzá tette még, hogy a /közadókból finanszírozott/ közfoglalkoztatottak beszámításával szinte megvalósult volna a teljes foglalkoztatottság. Szinte.

x

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése