2018. november 24., szombat

Méter és kilogramm


Kásler doktor szerint minden bajunk a felvilágosodásból ered. És valóban ez az eszmeiség se egy, se két, se három, de még tíz parancsolattal sem gyógyítható. Ott vannak ráadásul azok a fránya jelszavak: Liberté, Egalité, Fraternité.Nem gondolhatott másra, mennyivel könnyebb is lenne a fideszes-kormányzatnak, ha a Szabadság, Egyenlőség, Testvériség gondolata jegyében az elmúlt évszázadokban oly nagyra nőtt halmot nem kellene fáradságos, szívós munkával legyőzni.
Persze volt ilyen jelszó is: Haza és Haladás.
Kölcsey így írt erről: "Jelszavaink valának: haza és haladás. Azok, kik a haladás helyett maradást akarnak, gondolják meg: miképpen a maradás szónak több jelentése van. Kor szerinti haladás épen maradást hoz magával; veszteg maradás következése pedig senyvedés."
Vajon most képesek vagyunk, akarunk-e az intelemnek megfelelően együtt haladni a korral?
A kásleri-magaslatokból, csak a bajnak volt nekünk a borús jövendőt felvázoló herderi-jóslat: „A magyarok, mint az ország lakosainak legcsekélyebb része, most szlávok, németek, románok és más népek közé vannak beékelve, s századok múltán talán nyelvüket is alig lehet felfedezni.” - röviden így ismerem- a magyarok a XX. század végére feloldódnak a szláv népek tengerében. Ha ránézek a naptárra, ezt úgy tűnik, megúsztuk, bár a jelenlegi kormányzat mindent megtesz a herderi-jóslat beteljesedése érdekében.
Nálunk a felvilágosodás eszméi a magyar nyelv éledését, a nyelvújítás megindítását is jelentették Kazinczy Ferenc vezérletével, és egyben a nemzeti érzelem, ma úgy mondanánk nemzeti identitás kialakítását.
Hány és hány szellemóriás életművét tennék ők feledhetővé, a féltéglával mellet verő "hazafiak" mögül a valóságos hazát tüntetnék el.
Persze, lehet a Fidesznek ez éppen így megfelelő, a Kedves Vezető nem is olyan régen az én nemzedékemnek annyira fontos '68-s világot nyilvánította érvénytelennek és szükségtelennek.
Kásler doktor megfeledkezik arról, hogy a felvilágosodásnak olyan világfordító eredményei is voltak, mint az egységes mértékegységrendszer bevezetése. E nélkül mire ment volna doktorkodása idején?
Talán nemsokára eltűnik a hivatalos használatból a méter és a kilogramm is, helyüket új mértékegységek foglalják el, amelyek annyiban lesznek "mások", hogy az előzőeket szinte a végtelenségig pontosítják. A felvilágosodás elve, például az egységes mértékegységrendszer és még annyi minden más, megmarad!


xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése