2018. augusztus 18., szombat

A népszavazásról



Ezt mondogatom, írogatom én is egy jó ideje! Örülök, hogy Nagy Boldizsár is, az ő szakmai tekintélyével felvetette. Képtelenség azt mondani, hogy nagyjából a választásra jogosultak 40%-a, 50%-a, vagy 60%-a vett részt a kvótanépszavazáson, mivel nem lehet tudni mennyi a 100%, azaz pontosan hányan jogosultak a választásra. Így azt sem lehet megállapítani, hogy az érvényességhez szükséges 50%+1 fő pontosan mennyi! Ezt nem lehet hozzávetőlegesen megítélni, nem lehet azt mondani, hogy például "látható többség" vett részt a kvótanépszavazáson!
Az országgyűlési és az önkormányzati választásokon ez jogilag azért nem volt probléma, mert ott eltörölték az érvényességi küszöböt, így e választások során a relatív többség is elegendő a választás megnyeréséhez. Ez természetesen az ország jelenlegi politikai állapotában nem jó szabályozás, hiszen több mint egy évvel a választások előtt koalíciókat kellene kötni, vagy választási pártot alapítani, különben egy egységes fellépésre képes kisebbség szerezheti meg a mandátumot.
Közszereplők Nemzeti Szégyenfala - Hungarian Wall of Shame
- mindaddig, amíg a Nemzeti Választási Bizottság, vagy az Alkotmány Bíróság, vagy a FideszKDNP-kormánya , estleg Áder elnök nem ad megnyugtatóan törvényes választ, vagy amíg nem sikerül a kormánypárti képviselők bojkottja nélkül megtárgyalni az ellenzék javaslatát a külföldön munkát vállaló "magyar magyarok " levélben, ill. akár az interneten is leadható szavazati lehetőségéről; -de legalább is október 2-ig, a szavazás kezdetéig, - nálunk
A HÉT KÉRDÉSEI:
1.- Hogy fordulhat az elő, hogy a "határon túli" magyarok szavazhatnak levélben, míg a külföldön dolgozók nem ?
-vagyis; Hogy lehet az, hogy " nem esik egy tekintet alá" egy ideiglenesen külföldön dolgozó magyar állampolgár, és egy kettős magyar(is) állampolgár szavazati joga ? -
.
.
2.-vajh, hogyan kívánják ellenőrizni, vagy még inkább megakadályozni -a határon túliak esetében - a "halott -lelkekkel" való visszaélést ?
ugyanis:
-"...a választói névjegyzék az államhatáron belül például az elhalálozások, lakcímváltozások nyomán a magyar hatóságok közti információcserével szinte automatikusan frissül, naprakésznek tekinthető. Ugyanez azonban nem mondható el a határon túli szavazati joggal rendelkezők esetében..."(VG.hu)
.
.
3.-Vajh, mi lehet az oka annak , hogy a népszavazást meghirdető FideszKDNP-kormánya, még mindig nem hirdette ki, hogy hány ember részvétele esetén tekinthető majd érvényesnek a szavazás? ?
-ugyanis, jogi szakemberek szerint ma még azt sem
"...NEM LEHET TUDNI, HÁNYAN JOGOSULTAK SZAVAZNI OKTÓBER 2-ÁN, EZÉRT AZ ÉRVÉNYESSÉGI KÜSZÖB SEM MEGÁLLAPÍTHATÓ
Bodnár Eszter, az "ELTE oktatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező határon túli magyarok is részt vehetnek a népszavazáson, amely akkor érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele érvényes szavazatot adott le. Csakhogy a határon túliak körében semmilyen nyilvántartás nem regisztrálja, kinek van szavazati joga, csak azt, hogy ki regisztrálta magát a választói névjegyzékben, a kettő pedig nem azonos, így nem világos, mennyi is az összes választópolgár száma." (Magyar Hírlap, 2016. május 16, MTI alapján)..." -írta Dr Nagy Boldizsár nemzetközi jogi szakértő


xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése