2018. augusztus 18., szombat

Kompromisszum Fidesz módra - MTA


Kompromisszum Fidesz módra
A Fidesz hajlandó lemondani, hogy valamelyik minisztériumból igazgassa a Magyar Tudományos Akadémia költségvetésének mintegy felét, csorbítva ezzel a neves intézmény önállóságát, ha cserébe az egész MTA és a teljes költségvetés felett rendelkezhet.
Az MTA javasolta, hogy a német Max Planck Társaság működési modelljét vegyék alapul, ahol a független non-profit német kutatóhálózatot irányító szenátus 60 tagja közül 5 képviseli a német kormányt. Tehát a kormánydelegáltak és a kutatók korántsem egyenlő arányban oszlanak meg a javasolt szisztémában. Ez ott egész pontosan a testület 8,33%-át jelenti, ami segíti az információk közvetítését, de nem ad beleszólási jogot a kormánydelegáltaknak az intézmény működésébe.
A Fidesznek megtetszett az ötlet, igaz "kicsit" módosítanának rajta. Paritásos alapon képzelik el az MTA irányítását, azaz 7 főt delegálna az MTA, 7 főt a fidesz-kormány. Csak 1 főt kell a kormánydelegáltaknak maguk mellé állítani, és átvehetik a teljes MTA felett az irányítást. Nyilván lehet a kinevezési rendszert úgy manipulálni, hogy ez ne legyen nagyon kirívó.
Eszembe jut a közmédia (MTV, Magyar Rádió, Duna Tv) nagykuratóriumainak esete, hosszú évekig lehetetlen volt bármilyen érdemi döntést hozni a bújtatott fideszes szervezetek tevékenysége következtében.
Az mindenesetre különös, hogy a kormány támogatja olyan emberek helyzetbe hozását, akik a maguk erejéből érdemi teljesítményt képtelenek felmutatni. Párhuzamosan fut ezzel a TömegÍr újbóli létrehozása, "írófejedelmek" várható kinevezése, a felcsúti grundon érlelődött "gondolatok" esszenciájának kultúrába emelése.
Van már példa arra, hogy érdemi tudományos teljesítmény nélkül, olimpikon alapon törvényadta rektor lehetett valaki, miért ne gerjedt volna fel többekben a vágy és a hiúság arra, tudományos akadémiai ügyekben kinevezett tekintély lehessen.
Ilyen az ő kompromisszumuk, "timeo danaos...."

-.-

Ezt írtam korábban az MTA finanszírozásának tervezett megváltoztatásáról:

Tudományt öszvérmódra?
xxxxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése