2018. augusztus 5., vasárnap

Régivágású kereszténydemokrácia?

Tavaly már kaptunk egy kis ízelítőt a régivágású kereszténydemokráciából.:
Balog Zoltán kultúraváltási rohamosztagos közölte 2017-ben a meglepő hírt, Jézus adta az embereknek a Tízparancsolatot. Azóta felzárkózott e színvonalú kijelentéséhez az utód, az EMMI új minisztere Kásler Miklós, aki szerint elhanyagolható méretű egészségügyre van szükség, hiszen a halálos betegségek 80%-a a Tízparancsolat betartásával megelőzhető.
Ők ezt gondolják a kultúráról, a cserének ezt a minőségét szorgalmazzák.
-.-
Gábor György - "Látom ám a videón, hogy Balog Zoltán (egykori református lelkész) Tusványoson szó szerint az alábbiakat mondja: „a re-formáció az azt jelenti, hogy visszaalakítani. Visszaalakítani arra az eredeti formájára, ahogy Jézus ezt az embereknek adta, a Hegyi beszédben, a Tízparancsolatban.”
Szóval Jézus adta az embereknek a Tízparancsolatot, hiszen ő hozta le a hegyről a „bizonyság két tábláját”. Persze, tudom, Jézus preegzisztens, tudom, hogy a keresztény értelmezés szerint a T’nah csupán előképe az Újszövetségnek, s tudom, hogy a Héber Biblia keresztény értelmezése tipologikus. De most félre gonddal-búval, inkább önfeledten vigadjunk Balog lelkésszel együtt, hogy az újszülött Jézus miként menekült meg egy gyékényből font kosárban; hogy miként ütötte le Jézus a héber rabszolgát bántalmazó egyiptomit; hogy miként lett Áron Jézus tolmácsa; hogy miként fakasztott vizet Jézus a sziklából; hogy miként győzte le Jézus kitárt karjaival az amalekitákat; hogy miként törte össze Jézus a kőtáblákat; hogy miként kötött Jézuson keresztül az egész néppel szövetséget az Örökkévaló – és így tovább!
Annyit tehát már tudunk – és ez sem kevés –, hogy – legalábbis Balog lelkész szerint – a re-formáció egy „Mózestelenített” biblikus hagyomány."


Tavalyi hozzászólásom: "A kiugrott Balog páter idézett mondata első részéről nekem az jut eszembe, hogy az ellenreformáció volt egyházi értelemben a visszaalakítás, legalább is egy kísérlet erre. Balog páter feledékenynek mutatkozik, hiszen református pap létére az ellenreformációt propagálja, talán már elfelejtette mi is volt az. Majd emlékeztetik őt erre a túlvilágon - ha van olyan - a gályarab prédikátorok. Persze, én nem vagyok vallástudós, bennem ez a kép alakult ki.

A mondat második része, annyira nevetséges, hogy már kacajogni sincs kedve az embernek, siralmas, szánalmas, mint az egész "emberminiszter". Megszokták, hogy azt mondanak, amit akarnak, senki sem korrigálja őket. Bár, ha ennyire feledékeny tanult szakmájában, talán sürgősen vissza kellene adni a miniszteriális megbízatását, és az egészségügy kommunikációs felemelése érdekében nem éppen a kórházigazgatókat csuklóztatni.

Zavaros hablatyolásával ő is azt bizonyítja, önmagában az, hogy lelkészi tisztséget szerzett valaki, még nem garancia semmire. Ez nem minőség, a selejt bosszúja!

A cikkben a hivatkozott mondat az interjúból"
Meg ez is:

Személyes választottja Orbán is imád beszélni, imád előadni: "- A mindennapi kinyilatkoztatásomat ma is megadom magamnak és az erre rászoruló világnak!"


Egy jó ideje mondogatom! A legzavarosabb hablatyolást is zavartalanul előadhatja, a nyilvánvaló szakmai képtelenségek hallatán sem áll fel senki, hogy önmagunk, vagy a szakma nevében kikérje magának az elhangzottakat. És nincs rá magyarázat miért! Rosszul értelmezett udvariasságból, félelemből, számításból, elképedésből, a válaszok megfogalmazatlanságából. Nem tudom. Az elkövető meg üdvözült mosollyal megy a következő helyszínre, a hallgatóság iránti mély megvetéssel a szívében.

Balog páter pedig zavartalanul követi Mestere példáját

-.-

Aztán csoda, ha a nagy megtiszteltetéstől elfelejti kitől kaptuk a Tízparancsolatot!

Megjegyzem: Putyin inkább az alkalomhoz öltözött, Orbánnak nehézkes lesz golyóálló mellényben az úszás!


(Breyer Gábor montázsa)




-.-

Konok Péter - "Tűzparancsolat
Azért majd ősszel
mikor/ha megtörténik

ne higgyük el Balog Zoltánnak
hogy Jézus adta
a tűzparancsot."

xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése