2018. június 30., szombat

Tudományt öszvérmódra?!

A Magyar Tudományos Akadémia finanszírozásának tervezett megváltoztatását a költségvetés oldaláról is érdemes végiggondolni.

Az állami költségvetés fejezetekre oszlik, ezek egy része önálló fejezet, más részük a pénzügyminiszter alá tartozó fejezet. Az önálló fejezetek költségvetését az éves költségvetési törvény határozza meg, és annak elfogadása után csak az Országgyűlés módosíthatja, úgy a bevételi, mind a kiadási előirányzatokat. Év közben részükre a finanszírozást, havi időarányos ütemezésben az Államkincstár biztosítja. A minisztériumok esetén a pénzügyminiszter rendeletben dönthet az egyes előirányzatok módosításáról, zárolásáról, a fejezetek közötti átcsoportosításról.

A Magyar Tudományos Akadémia esetében egy öszvér (elnézést az öszvérektől) finanszírozást akarnak kialakítani. Az eddigi költségvetésük mintegy felét kapnák meg saját jogon, fejezeti szinten, ezzel tudnának saját hatáskörben, önállóan gazdálkodni, a másik felének felhasználásáról, de még az átutalásokról is másik fejezettel, a pénzügyminiszter alá tartozó minisztériummal kellene egyezkedni. Ha nem tudnak megegyezni a pénz attól még a Palkovics-féle minisztériumnál van, csak éppen nem utalják tovább, kifogást, a teljesítések nem megfelelő igazolását mindig ki lehet találni. Damoklész kardjaként ott lebeg a fejük felett hogy az Orbán-kormány bármely felsülése, vagy a kisvasút újabb meghosszabbítása esetén az ő rájuk eső költségvetési részt is csökkentheti a pénzügyminiszter. Biztonságosan tervezni, így nem nagyon lehet.

A Magyar Távirati Iroda példáján is bemutatnám ezt az esetet.

Annak idején az Alkotmánybíróság a hírközlés szabadságának sérelmét látta abban, hogy az MTI a pénzügyminiszter alá tartozó költségvetési fejezet volt (talán a 31-es, már nem emlékszem pontosan). Így alakultunk át részvénytársasággá, - ennek napi feladataiban nekem is sok feladatom volt, máig büszke vagyok rá -. Az MTI az Országgyűlés társasága volt, elnökét a Köztársasági elnök nevezte ki. Soha nem lehetett az elfogadott előirányzatainkba év közben közvetlenül a kormányzat részéről beleszólni, még ha az ország gazdasági helyzete szempontjából indokolt lett volna, akkor sem.

Majd 2010 után Orbánék megszüntették a Hírügynökségi törvényt (ez vonatkozott az MTI-re), felemeltek egy sehol nem jegyzett pénzügyi alapot, amelyet a mai napig sem a Cégbíróságon, sem a költségvetési szervek felsorolásában nem lehet megtalálni, lóg a levegőben, mint Mohamed koporsója, ez az MTVA, szinte mindent és mindenkit átvittek ide az egész közmédiából, a maradék közmédia részvénytársaságok (köztük az MTI) finanszírozását is rájuk bízták. Képzeljük el ezek önállóságát! Néhány év várakozás után az egészet bevitték a Dunába. Kicsit morbid az asszociáció, de ez történt.


-.-

„Jánosi Katalin - "TRAGÉDIA! - az MTA összköltségvetésének csaknem felét, több mint 25 milliárd forintot a fideszes Palkovics vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendelték. Ezután tehát Palkovics dönthet majd arról, milyen kutatásokat folytassanak az Akadémia intézetei. Az MTA önállóságának ilyen mértékű csorbítására az ötvenes évek óta nem volt példa. Az akadémikusok tiltakoznak az MTA kutatóintézeteinek államosítása ellen. A CEU-ügy után ez újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen. A minisztérium (rendelkezve a kutatóintézetek költségvetéséről) jogot formálhat arra, hogy kutatási programjuktól személyzeti döntéseikig minden anyagi vonatkozású kérdéssel kapcsolatban feltételeket szabjon. A kormány tervezete miatt péntekre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, ezután közleményt adnak ki."”

Jánosi Katalin - "TRAGÉDIA! - az MTA összköltségvetésének csaknem felét, több mint 25 milliárd forintot a fideszes Palkovics vezette Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendelték. Ezután tehát Palkovics dönthet majd arról, milyen kutatásokat folytassanak az Akadémia intézetei. Az MTA önállóságának ilyen mértékű csorbítására az ötvenes évek óta nem volt példa. Az akadémikusok tiltakoznak az MTA kutatóintézeteinek államosítása ellen. A CEU-ügy után ez újabb súlyos támadás a tudomány autonómiája ellen. A minisztérium (rendelkezve a kutatóintézetek költségvetéséről) jogot formálhat arra, hogy kutatási programjuktól személyzeti döntéseikig minden anyagi vonatkozású kérdéssel kapcsolatban feltételeket szabjon. A kormány tervezete miatt péntekre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, ezután közleményt adnak ki."

xxx


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése