2018. június 15., péntek

Polgári engedetlenség, mi az?

A jelenleg igazságügyminiszternek kinevezett, korábban jogi végzettséget szerzett személy azt mondta, nem ismer olyan kifejezést, hogy polgári engedetlenség, ezt nem tudja értelmezni.
Az Alkotmány helyett érvénybe lépett alaptörvény felhívja a figyelmet, hogy "Az Alaptörvény rendelkezéseit azok céljával, a benne foglalt Nemzeti hitvallással és történeti alkotmányunk vívmányaival összhangban kell értelmezni." (MA. R.) cikk. 3.)
A II. András által 1222. április 24..-én kiadott Aranybulla ellenállási záradéka a püspökök és főurak jogává tette az ellenállást, ha a király az Aranybulla rendelkezéseit megszegné. (az Aranybulla egyébként a Magna Charta után a második alkotmányos jogszabály volt a világon, a különbség hét azaz 7 év volt!)
Mit csináljunk, akkor ezen a szinten működött a "polgári engedetlenség", azóta a jogok szélesebb körre lettek kiterjesztve. Ha már az elmúlt évtizedek joganyagát nem sikerül értelmezni, legalább saját alaptörvényük rendelkezéseire figyelnének oda.
Vagy tudja, csak attól fél, ha nem tesz szervilis, ostoba kijelentéseket, akkor vége a megbízatásának. Lásd még Illyés Gyula "A magánszorgalmú kutyák" című versét!

2017. június 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése