2018. június 30., szombat

TKM mutatót!

Az LMP szeretné elérni, hogy a kormányzati pilótajáték, a letelepedési kötvények dokumentációját ne lehessen titkosítani. Azt már nem tette hozzá Demeter Márta, hogy csak azon részére vonatkozik ez a követelésük, ami megmaradt belőle.
Éppen egy évvel ezelőtti hír, hogy az Arton Capital irodájából ellopták a letelepedési kötvények teljes dokumentációját tartalmazó szervert. Talán jó lenne azt is tudni, hol áll ennek az ügynek a nyomozása!
Egyébként régóta mondogatom, hogy a hiteleknél megkövetelt Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mintájára kellene csinálni egy Teljes Kötvénydíj Mutatót (TKM) is. A TKM megmutatná a tranzakción felmerült összes költség és kiadás hatását.
Egy jó ideje azon megy a vita kizárólag, hogy mennyire rossz üzlet volt a letelepedési kötvények kibocsátása, hiszen évek óta olcsóbban, alacsonyabb kamatozással is lehet hitelhez jutni.
Senki nem beszél arról, hogy a letelepedési kötvények esetében a kamatok mellett be kell számítani a különféle gyanús cégeknek kifizetett jutalékokat is. A kötvényeket ugyanis kamatokkal növelten, névértéken kell lejáratkor visszafizetni, azaz ilyenkor az állam vagyis mi mindannyian kipótoljuk a kötvénynek az államkasszába soha be nem folyt jutalékrészét is, nem csak a ténylegesen realizált nettó eladási árat.
Lenne nagy meglepetés a TKM mutató láttán, milyen veszteséget voltak képesek ezek a nem is olyan kis imposztorok okozni.
A cikkhez írt tavalyi megjegyzésem:
"Túl azon, hogy ennyi készpénzt felelős cég nem tart a házipénztárban, valamint jóval nehezebb lesz felgöngyölíteni a letelepedési kötvény ügyleteket, érdekes szituáció lesz, amikor hamisított kötvényekkel jelennek meg néhányan, és váltig állítják majd, hogy ők a nevezett cégnek már korábban kifizették annak az ellenértékét.
De hogy két ilyen rossz arcú és rossz minőségű figura legyen a magyar közélet két meghatározó éceszgébere!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése