2018. június 11., hétfő

A hárompilléres nyugdíjrendszerről, magánnyugdíjpénztárak megszünetése

Időnként jusson eszünkbe a hárompilléres nyugdíjrendszer, volt ilyen is. Egyben jó gyakorlat lett volna az öngondoskodásra.
A hárompilléres nyugdíjrendszerben az alapnyugdíj mellett a kiegészítést a magánnyugdíjpénztárban, és az önkéntes nyugdíjpénztárban lévő megtakarítások biztosítják!
Ennek a nyugdíjbiztosítási rendszernek én is őszinte hívévé váltam. Sajnos a Fidesz 2011-ben gyakorlatilag beszántotta a magánnyugdíjpénztárakat, megszüntette az ott lévő megtakarítások jelentős részét. A magánnyugdíjpénztárakban maradók is a nyugdíj korhatár elérésével folyamatosan lépnek vissza az állami rendszerbe, mert hiába van milliós megtakarításuk a jelenlegi szabályozás miatt nem juthatnak hozzá a pénzükhöz, viszont a nyugdíjukat - ha nem lépnek vissza - csökkentett mértékben állapítanák meg.
A rejtett visszaléptetés rafinériái közé tartozik, a járulékszolgáltatást vállaló magánnyugdíjpénztáraknak folyamatosan 100 millió forint likvid pénzt kell tartaniuk a folyószámlájukon, és a járulékfizetés időtartama nem önként választható, azt a várható élettartamban és nem az átlag élettartamban állapították meg. A várható élettartamot minden évben módosítani lehet a KSH közlése alapján, ezzel a kifizethető összeg is évről évről módosulhat.
Némi korrekciót jelent a nyugdíj megállapításánál figyelembe vehető utolsó 20 év keresete. Ebből jelenleg 7 évet 100%-os tartalommal, 13 évet 75%-os tartalommal kell megállapítani. Azaz jelenleg a nyugdíjba vonuló magánnyugdíjpénztári tagoknak már 83,75%-os a megállapított nyugdíja, a korábban számított 75%-os mérték helyett. A 100%-os évek súlya a számításban évről-évre növekszik, három év múlva már 87,5% lesz, és csak a különbözetet kell a magánnyugdíjpénztári megtakarításból pótolni.
E számok a jelenlegi torz rendszerből adódnak, szerintem jobb lett volna békében hagyni az egészet, és kivárni az átállást. Ezzel a bizalomvesztés is elkerülhető lett volna, jobban lehetett volna alapozni az állami eszközökkel (például adóalapcsökkentés) is támogatott öngondoskodásra.
A hárompilléres rendszer bevezetői így utólag is úgy látszik fel voltak készülve, ezért tettek ilyen javaslatot és vezették be ezt a szabályozást. Mára már sokaknak közel 20 éves megtakarításuk lehetne a magánnyugdíjpénztárakban.
Megjegyzem, ha az eredeti javaslat szerint mindez hosszúlejáratú állampapírokban lenne, akkor egyben még az államháztartást is finanszírozná.
Ehelyett nincs ez a tartalék, van az elveszett és elvesztegetettnek nyilvánított idő, és a bizalmatlanság az öngondoskodás iránt. Ezeket a legnehezebb pótolni!
Van viszont a Fidesz véletlenszerű időzítéssel, ismétlődően felhangzó kukorékolása, amikor újra és újra ország-világ előtt büszkén és öntelten hangoztatják, hogy mennyire nem értik a hárompilléres nyugdíjrendszert. És még annyi mindent nem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése