2018. június 2., szombat

Előadja magát?


Nálam Ártó Peti - a fidesz ex-bohócügyi államtitkára (orbán viktor szíves közlése nyomán) - a Gondolatmentes Ember állandó jelzőt érdemelte ki már évekkel ezelőtt, így teljességgel érthetetlen a hír címében szereplő "előadás" szó! Ez a figura milyen előadást tud tartani, ha előadás alatt gondolatok közlését és kifejtését, vagy egyszerűen csak tájékoztatást értünk?
Bár a Huckleberry Finnben említésre kerül a "A Király Tevepárduca avagy a Királyi Nonpluszultra"! Nos, az is egy előadás volt, illetve három, aztán a "király" és a "herceg" produkciója dicstelen véget ért..
Ártó Peti és a Kedves Vezető mutatványait ugyanolyannak látom, mint A Mark Twain által megírt Királyi Nonpluszultrát.
„…betáncolt a király négykézláb, anyaszült meztelenül; és tetőtől talpig be volt festve csíkosra, mint egy zebra, a szivárvány minden színében. És még - de nem is fontos, mi volt még rajta - csuda vadul nézett ki, de irtó röhögtető volt. Az emberek majd meghaltak a kacagástól, és mikor a király abbahagyta a fickándozást, és beugrált a színfalak mögé, addig üvöltöttek, tapsoltak és hogyvoltoztak, amíg újra ki nem jött megint fickándozni, és azután harmadszor is kihívták. Még egy bivaly is röhögött volna, ha meglátja azt a vén bolondot ilyenformán kipingálva.”
És az előbb-utóbb bekövetkező dicstelen vég:
„…elmeséltem Tomnak a Királyi Nonpluszultrát és a tutajozást. Épp beértünk a város főutcájára - fél kilenc lehetett -, mikor jön szembe a tömeg, üvöltözve, fáklyákkal, ordítozással, pléhtányérokkal csattogtatva és trombitákat fújva; mi félreugrottunk, hogy elengedjük őket, és ahogy elhaladtak, láttam a királyt és a herceget egy rúdhoz, kötözve - illetve inkább tudtam, hogy az a király meg a herceg, mert tetőtől talpig szurok és toll voltak, és nem volt semmi emberi formájuk -, úgy néztek ki, mint két óriási csákóforgó. Rossz volt rájuk nézni; sajnáltam a két nyavalyás csirkefogót, és úgy éreztem, mintha nem is tudnék rosszat kívánni nekik. Rémes látvány volt. Nem tud kegyetlenebb lenni semmi, mint ember az emberrel.”


Poszterek, molinók lepték el a Coppenhagen Business School folyosóit.

2 megjegyzés:

  1. Hát ha nem, hát nem!

    "...Fogták, szelíd kezekkel."

    https://444.hu/2016/06/02/szijjarto-peter-nem-akarja-befolyasolni-az-amerikai-elnokvalasztast?fbfanpage444%2020160602%200821

    VálaszTörlés
  2. Lázár Ervin - Gyűjtögető

    Simf jól látta az elmúló napokat. A napok fittyet hánynak ránk. Beállított egy öregasszonyhoz, szerette volna, ha valamiféle ügynöknek látszik, de az öregasszony azonnal látta, hogy csak a napok múlásával törődik.
    – Nincs semmim – mondta –, távozzék!
    – Csak egy kulcslyukat, csak egy árva kulcslyukat! – mondta Simf, s az öregasszony felkacagott.
    – Vigye, vigye, maga ámokfutó, csak vigye! – s a szívében háromezer polip.
    Így kezdődött. A kulcslyukat otthon a sarokba helyezte, sokáig bámulta – elárvult megszállott –, aztán boldogan aludt el, mint aki tudja a sorsát.
    Háromszázhetvenhét kulcslyukat gyűjtött össze, ott hevertek szobája legtávolabbi sarkában, érezte, hogy kisszerűség akár még egy darabot is odahordani, de szépen világítottak a kulcslyukak.
    Ott állt a gyár tövében.
    – A kéménylyuk, az kellene – mondta.
    Az overallos emberek összefutottak, orgonahangú beszélgetés, no nézd, a kéménylyukat akarja!
    – Egy liter pálinka – mondták, és Simf a kocsmában előguberálta a pénzt, a pénz, a pénz, a pénz, ott eszi a fene, maga is ivott, az emberek a vállát veregették.
    Nem számítottak rá, hogy elviszi a kéménylyukat, honnan ismerték volna gyűjtőszenvedélyét?
    De másnap hiába kereste útját a füst. Nosza, kéményseprőket neki! De nem találta útját a füst.
    – Eladtuk – mondta bűnbánóan egy overallos –, egy liter pálinkáért eladtuk. – A többiek felnevettek: megbolondultál, megbolondultál!
    Simfnek hat darabra kellett vágni a kéménylyukat, hogy beférjen a szobába, hat szép, keskenyedő henger, már nem fért tőlük oda a szekrényéhez, sok, sok üreg, sok, sok semmi.
    A szívek belseje – gondolta Simf.
    De gyűjtött tovább, szobája parkettjén krétajelek. Eddig a háromszázhetvenhét kulcslyuk, eddig a gyárkémény ürege, és itt kábelek lyukja, kutaké, templomtornyok négy fal közé fogott csodája, ó, Simf, te üreggyűjtő, nem látod, az öregasszony hiába szeretné a kulcslyukba tenni a kulcsot, a gyárkéményből nem talál ki a füst, a harangozó nem tud felmenni a lépcsőn, ó, Simf, kegyelmezz! Kegyelmezz magadnak!
    De nem kegyelmezett. Székesegyházak belső terét, poharak szabályosan felfelé szélesülő csonka kúpjait, megrepedt madártojások burkába szorult semmiket, íróasztalfiókok belsejét, csak gyűjtötte, csak gyűjtötte Simf.
    Már megtelt velük a szobája, tudjátok, bent a sarokban a kulcslyukak mellett gyárkémények belseje, katedrálisok, fiókok, csontok, avar koponyák üregei, Simf kiszorult az előszobába, ott aludt egy gumimatracon, szobájában krétával meghúzott vonalak; eddig a kulcslyukak, eddig a gyárkémények, eddig a…
    Ó, Simf!
    De gyűjtötte tovább. Harangok ürege, kémcsöveké, ágyneműtartóké, begyűjtötte az áldoztatókelyhek üregeit is, és lassan már nem jutott neki hely az előszobában, kiszorult a lépcsőházba a gumimatracra, mint egy memento.
    – No de Simf úr! – mondta neki a házmester. – Miért nem a lakásban alszik?
    – Hát éppen ez az – kiáltotta Simf –, nem látja, hogy nem férek be?! Nem látja a gyűjteményemet?
    – No de Simf úr!
    Szelíd kezekkel megfogták.
    – Élni akarok – mondta Simf.
    Fogták szelíd kezekkel.

    VálaszTörlés