2019. január 31., csütörtök

A rossz döntések kijavíthatók! Mármint a demokráciában!


Nem értem én a népszavazás intézményének a misztifikálását. Még emlékszem arra milyen nagy viták voltak arról, vajon egy népszavazáson hozott határozatot mennyi ideig is kell érvényesnek tekinteni.
A britek persze nem figyelnek Orbán Viktorra, mennyire is veszi ő komolyan a népszavazások végeredményét.
1989-ben a négyigenes népszavazás egyik pontja a pártszervezetek munkahelyekről való kivonásáról szólt. Mára, ha nem is munkahelyi fideszes pártalapszervezeteket működtetnek, legfeljebb még egy ideig illegálisan, de az állami vállalatokat, költségvetési szerveket, de még az elvben független intézményeket is túlnyomó többségükben pártirányítás alá helyezték, a magántulajdonú cégeknél is minden erővel igyekeznek a pártbefolyást érvényesíteni.
A határon túli magyarok állampolgárságával kapcsolatban a Fidesz kormány még első regnálása idején nyilatkozatot tett az EU felé, hogy nem kívánják részükre a kettős állampolgárságot megadni, majd bekapcsolódtak egy eredménytelenül záródó népszavazásba, néhány évvel később - újbóli kormányra jutásuk idején - korábbi nyilatkozatukkal is ellentétesen, az Országgyűlés kormánypárti és ellenzéki többségével jogszabályt hoztak létre a határontúli magyarok kettős állampolgárságáról. A későbbi híreszteléssel szemben nem ők "adták meg"!
A szociális népszavazáson a fizetős egészségügy és a fizetős oktatás ellenében törtek lándzsát, lényegében erről szólt a határozat: Mára olyan helyzetet teremtettek, amelyben a fizetős egészségügy, és a fizetős oktatás kényszerű alternatíva lett.
A 2016-os úgy nevezett "kvótanépszavazás" érvénytelen volt, a megjelentek száma nem érte el az érvényességi küszöböt, ebben szerepet játszott, hogy szinte a teljes ellenzék a népszavazás bojkottjára hívott fel. Egy érvénytelen népszavazásnak nem lehet eredménye sem, Orbán Viktor és a Fidesz mégis ország és főként a világ előtt 98%-os győzelemről harsogott és diadalgott. Az érvénytelenségre később sajnos sikeresnek bizonyuló választási hadjáratot építettek.
Szemtelenségében odáig ment a Kedves Vezető, aki egyébként igen kényes arra, hogy a pártjától független külföldi politikai erők és közéleti személyek, intézmények ne avatkozzanak be a magyarországi választásokba, hogy közúti hirdetéseket jelentetett meg a Brexit választás kampányában Nagy-Britanniában, amelyekben maradásra szólította fel a briteket, persze, aki látta ezeket, annak csak olaj volt a tűzre, hiszen éppen a magyar és a lengyel vendégmunkások nagy száma, valamint az EU-s támogatások - benne a brit befizetések - elpazarlása miatt horgadtak fel az indulatok, és javasolták többen a távozást.
Próbáltam kicsit érzékelhetővé tenni, hogy van kormányfő és van kormányzat, amelyik fittyet hány a népszavazásra, lett légyen annak bármi is a végkimenetele.
Ami előtt értetlenül állok, én a demokrácia egyik fontos elemének tartom, hogy a rossz döntések kijavíthatóak. Nyilván nem vagyok egyedül, akire nagy hatással volt életében az angol demokrácia, az ő parlamentarizmusuk. Ezért nem értem, ha ennyire nyilvánvaló, hogy a Brexit bármilyen formája milyen hihetetlenül káros következményekkel jár nemcsak Nagy Britanniára, hanem szinte az egész világra, ha a brit gazdaság mélyrepülése, a büszkeségüknek tartott intézmények nivellálódása mellett akár az egész államszövetség is széteshet, miért nem lehet ezt a döntést visszavonni, akár egy újabb népszavazással, még a zuhanás előtt a szükséges korrekciókat megtenni?


xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése