2019. január 31., csütörtök

Még egyszer a késedelmesen utalt nyugdíjakról


Múlt hét csütörtökön a tízévenként esedékes sajtótájékoztatón a Kedves Vezető megint győzelmi jelentés harsogásával lepte meg a nagyérdeműt. A beszéd alatt, annak hatására, a Bajcsy-Zsilinszky Endre kórházban leszakadt a plafon, majd az elhangzottak megerősítésére másnap nem utalták el időben a nyugdíjakat.
"Napközbeni utalással" teljesítünk harsogtatták a médiákokkal pénteken. És valóban, pénteken 18:56-kor a Kereskedelmi és Hitelbank jóváírta a nyugdíjamat. Ez "napközbeninek" tekinthető? Egyes végletekig elfogult fideszes kommentelők szerint 23:59-ig igen. És vajon a banki üzemnap szerint?
Próbáljon meg valaki, 17:00 után aznapi teljesítést kérni bármelyik banktól. A telefonos ügyfélszolgálati munkatárs szép türelmesen elmagyarázza, mint egy félresikerült, értetlen kisgyereknek, hiszen az lehetetlen, még bankon belüli átvezetést se tudnak teljesíteni, mert lezár a rendszer.
A mai napig nem vallották be, mi lehetett a valós probléma - átmeneti fedezethiány, amit az MNB-től felvett áthidaló hitellel lehetett orvosolni, vagy valami más -, de valami lényeges ok lehetett, hiszen nyilvánvalóvá vált a kormányzati káosz, ha a hétvégi álmába merülő bankrendszert is képesek voltak felébreszteni.
Azokról se felejtkezzünk el, akik még hétfőn se kapták meg átutalással a nyugdíjukat. A nyugdíjak fedezete közadó, amelynek késedelmes befizetése esetén mulasztási bírságot kell fizetni, ebből a logikából következően, nem késedelmi kamatot, hanem a mulasztási bírságnak megfelelő összegű kártérítést kell kapniuk az érintetteknek, kormányzati szintű bocsánatkérés és a felelősök lemondása, leváltása mellett.
Megjegyzem, én elfogultság nélkül háborodhatok fel ezen, engem nem viselt meg a késedelmes fizetés, de rendkívül méltatlannak és megalázónak tartom azokkal szemben, akik hónapról-hónapra élnek, akiknek a hétvégi bevásárlásra, vagy a szokásos, esetleg életmentő gyógyszerre már nem maradt pénzük. Annak a helyzete sem volt irigylésre méltó, aki nem kért az átutalásokról SMS értesítést, és csak délelőtt a boltban, fizetéskor tudta meg, hogy nincs fedezet a számláján, lehetett bánatosan, kárörvendő tekintetek kereszttüzében visszarakosgatni mindent a polcokra, esetleg még a pénztáros gúnyos megjegyzését is végig hallgatni. Bizott azokban, akik ilyen megalázó módon semmibe sem vették, és azóta is bújdokolnak a kérdő tekintete elől.
Hozzászólások
  • Echter István Wágner Gyuri - " RENDKÍVÜLI NYUGDÍJPOSTÁZÁS FIDESZESEKNEK!
    Az a fideszes, aki netán még ma, VASÁRNAP SEM kapta meg a nyugdíját, tudassa Orbán Viktor hivatalos fb-oldalán. Ő azonnal intézkedik. (Délután kettőig már 25 ezer postást rendelt rendkívüli szo
    lgálatba.) Kéri, hogy a gyorsabb kézbesítés végett az érintett fideszes nyugdíjas este 8-kor zárja be a kutyát (ha nincs, akkor tegyen úgy, mintha lenne), álljon ki a kapuba jó nagy szatyorral és várja a rendkívüli postást, hogy azonnal átvehesse a sok pénzt meg a bocsánatkérő krumplikat és aranyrudat a hozzá tartozó gyémántokkal és aláírja az elismervényt.
    Orbán Viktor nyomatékkal kéri, hogy NE TARTSUK FEL A POSTÁSOKAT BESZÉLGETÉSSEL! 
    Ha Önhöz éjfélig se jut el a postás, akkor mégis feltartották, vagy lefogta a Soros. 
    Ne hagyja, hogy lefogja a Soros! Menjen pajszerral, cséphadaróval, MOPpal postást szabadítani, kifeszegetni a karvalytőke-spekuláns karmaiból! Elég hajnali háromig csinálni.
    Jó szabadítást! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"
    5
  • Németh Zsuzsa Én este 10 után láttam az OTP-s számlámon, de úgy tudom, normális esetben ilyen későn már nem dolgozik a rendszer.
    Válasz írása...

  • Echter István Szerintem nem érdemes a késedelmi kamaton lamentálni. Aki pénteken kora este megkapta, annál nem számítható napi késedelem, bármilyen bosszantó is volt az, aki hétfőn kapta meg, annál meg nem számottevő mértékű a késedelmi kamat, legfeljebb jelképes jelentősége lenne.

    Én egy másik megközelítést javasolok. A nyugdíj forrása közadó, amely befizetésének, vagy bevallásának elmaradása, vagy késedelme esetén mulasztási bírságot kell fizetni. Ennek folyományaként a késedelmesen - tehát - hétfőn, vagy még később kifizetett nyugdíjakra a mulasztási bírság nagyságrendjének megfelelő kárpótlást kellene fizetni.
    2


xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése