2019. január 31., csütörtök

Pártállandók



Amikor valami furcsa pátosszal nyilatkozók régi emberek összefogásáról beszélnek, kérdezzük meg, kik azok, akik huszonkilencedik éve vezetik pártjukat?
Az egyik az örök változatlan, a másik az állandó változó.
Ők ketten: Thürmer Gyula és Orbán Viktor
Hozzászólások
  • Fábri Péter
     Itt és most a demokrácia és a nagyon ügyesen, a kor követelményeihez alakított eszközökkel dolgozó diktatúra állnak szemben egymással - ráadásul egy tehetségtelen diktatúra, nem olyan, mint mondjuk a szingapúri. Én kifejezetten nem vagyok baloldali a szó nyugat-európai értelmében, Churchill, De Gaulle és Adenauer a szememben a 20. század legnagyobb államférfiai (nem nagyon marad le tőlük Gorbacsov, Reagan és Mrs. Thatcher, az államnő); Németországban korábban az FDP-re, legutóbb a CDU-ra szavaztam volna, Franciaországban Sarkozyre. Ahol pedig tehetném, a liberálisokra (pl. Luxemburgban.) De itt és most élek és nem lesz más választásom, ha nem akarom hatalomban tartani a Fideszt a magam szavazatával, mint hogy az amúgy fantáziátlan Mesterházyra, a rokonszenves, de egy éve össze-vissza beszélő Bajnaira, a bátor és okos, de megbízhatatlan és hebrencs Gyurcsányra, az unalmas és semmitmondó Fodor Gáborra és a többiekre szavazzak. Ők megkísérlik. A MOMÁ-ra és így Bokrosra nem szavazhatok, hiába tenném szívesen: megkísérelték, de kiderült, hogy nem érdemes a jelöltállítással kínlódniuk, egyrészt mert a magyar nép lelkesen utálja a piacot (amelynek tevékenysége nyomán befizetjük az adót, amelyből aztán baloldalinak tetszenek lenni), másrészt mert csak ártanának vele a demokratikus ellenzék összefogásának. Éppenséggel legfőképpen azért nem szavazhatok rájuk, mert a Fidesz bevezette ezt a gyalázatos választási törvényt (amelyet persze az MSZP csak egyes elemeiben, nem szellemében kritizált).
    Mégis. Nem bal és nem jobb: demokrácia vagy diktatúra. Európa vagy Ázsia. Jövő vagy múlt. Tablet vagy hátrafelé nyilazás. Programírás vagy rovásírás. Hősök emléke vagy nyilasoké. Radnóti Miklós vagy Nyírő József. Márai Sándor vagy Wass Albert. Ezek között döntünk majd. Sőt: az utóbbi két ellentétpár nem is igazán helyénvaló - ugyanis egy szabad országban senki nem akarja megmondani, hogy melyik írót szeressük és melyiket ne - de egy nem-szabad országban olyan vehemenciával önti ránk az állam az általa szentesített szemetet, hogy nehéz nem felmutatni annak minőségi ellentétét. Nem állami, hanem konszenzusos eszközökkel. Hogy pl. kinek állít emlékművet egy önkormányzat. És kinek nem.

xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése