2018. május 27., vasárnap

A látnok

A látnok
Orbán Viktor ex-KISZ titkár látja a jövőt, ami megítélése szerint egyáltalán nem lesz rózsás a mai fiatalok számára, ezért felhívta a Magyar Cserkészszövetség Nagykovácsiban a felújított Teleki-Tisza-kastély ünnepélyes átadóján, egyben az országos cserkésznap nyitóeseményén megjelent fiatalok figyelmét, készüljenek fel arra, nekik már "a jég hátán is meg kell tudni élni".
Néhány nappal ezelőtt még arról vizionált, hogy a nem is olyan távoli jövőben Magyarország az Európai Unió első öt állama között lesz, úgy gazdasági fejlettség, mint életszínvonal tekintetében. Persze azt már nem fejtette ki akkor sem, ez vajon előrehaladást jelent-e Magyarországnak, vagy visszaesést az egész Európai Uniónak.
Ezzel a "jég hátán is megél" üzenettel pontosított, ennyire sötéten látja nem csak Magyarország jövőjét, amelyet - szándéka és tervei szerint - 12 évesre alakít, ha hagyjuk, hanem egyfajta gigantikus Dugovits Tituszként az egész Uniót magával rántaná. Talán a többi tagországnak is lesz ebbe még némi beleszólása.
A KISZ titkárságát is - mint annyi minden mást - neofita buzgalommal feledtetni kívánva elmondta még "ez a cserkészközpont egyik erőcentruma is lehet annak a 21. századi kereszténydemokráciának, amely garantálja az ember méltóságát, szabadságát és biztonságát, megvédi a férfi és a nő egyenjogúságát, a hagyományos családmodellt, a keresztény kultúrát, és a 21. században is esélyt ad nemzetünk fennmaradására és gyarapodására".
Tiszteletre méltó szavak, de annak idején ifjúkommunistaként, nyilván e kérdésekben némileg másképp fogalmazott, majd a liberális maszkban megint másként, a polgári Magyarország is csak egy állomás lehetett, ahogy ők mondták politikai termék, majd az illiberális (szabadságnélküli) állam üdvözítése következett, amit most az Európai Néppárt áltatásaként kereszténydemokrata mázzal kíván álcázni.
Újra és újra megdöbbent, mennyire egy értékrend nélküli, kizárólag a napi nyers hatalmi érdekek mentén szónokló valakiről van szó, aki egyre gyorsabban forog és mint egy berozsdásodott szélkakas egyre jobban nyikorog, vagy talán inkább csikorog.
Nem az a probléma, ha valaki megváltoztatja a nézeteit, de akkor legalább legyen benne annyi bölcsesség és megértés önmagával és másokkal szemben, hogy nem akarja mindig az aktuális nézetét egyedül üdvözítőként és minden más nézet megsemmisítőjeként, érvénytelenítőjeként előadni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése