2018. május 15., kedd

Ma is így "tisztelnek"

4 évvel ezelőtti bejegyzésem:


Tiszteletet Mindenkinek!
Hetek óta tele van az ország egy Brüsszelnek szánt pártüzenettel, a mai napon még a postaládámba is bedobtak egy ilyen feliratot tartalmazó szórólapot: „Tiszteletet a magyaroknak!”
A magyarok iránti tisztelet változatlan a világban, kicsit csodálkoznak hogyan lehetett egy ilyen kormányzatot újraválasztani, de – gondolják – ha ez így jó a magyaroknak….
Megkülönböztetett tiszteletet nem kérni, hanem kiérdemelni kell. Ez az üzenet azért születhetett, mert a jelenleg miniszterelnöki posztot betöltő személy az őt és kormányzását ért kritikákat a magyarság elleni támadásként éli meg, úgy gondolja, nem kapja meg a neki kijáró tiszteletet.
Ebből a nézetből persze van egy más fordítása is ennek az üzenetnek, talán ismerős valahonnan: „Csak hódolat illet meg, nem bírálat!” – mondja az Úr „Az ember tragédiájában”. De ő az Úr. A többiek tevékenysége kritizálható és vitatható.
Nem világos ez a „Tiszteletet a magyaroknak!” más megközelítésből sem. Az egyik legfontosabb, már a római jogból származó jogelv az ártatlanság vélelme. Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatában ez a megfogalmazás szerepel: „Mindaddig, amíg bűnössé nem nyilvánítják, minden ember ártatlannak vélelmezendő.” Azaz önmaga emberségéből adódóan minden ember tiszteletet érdemel. Miért kérnénk ezt a minden embernek járó jogot külön a magyaroknak?
Tiszteletet Mindenkinek!    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése