2018. május 21., hétfő

A nyugdíjról


Állami biztosítást így nem lehet felmondani. Persze 2010-ben olyan nagy várakozással nem voltam a fidesz iránt, az volt a véleményem, ezek mindenre képesek! József Attila sorai jutnak az eszembe: "...Csak ami nincs, annak van bokra, / csak ami lesz, az a virág, / ami van, széthull darabokra...." Így vagyok ezzel a mindennel én is. Amikor valami őrült ötlet megvalósul újra és újra elképedek, hát ez is, és ez is belefér a mindenbe?! Pedig a mindenbe tényleg minden belefér.
Abban éltük le az életünket, hogy a nyugdíj szolgálati idővel és járulékfizetéssel szerzett jog. Sokunknak az elhelyezkedését is befolyásolta, ne legyenek hézagok az egyes munkahelyek között, ne hiányozzon majd a végelszámolásnál a szükséges időből semmi. Közben tudomásul vettük sokáig, hogy a befizetett járulékokat még abban az évben kifizetik a nyugdíjjogosultak között. Gondoltuk, a szolidaritás elve alapján, nekünk sem lesz gondunk erre annak idején. Volt egy átmeneti időszak, amikor a magánnyugdíjpénztárak lehetősége ígért valami kompenzációt, de a fidesz gyorsan felszámolta, és ezzel elvette az emberek jó részének a kedvét egy időre az öngondoskodás bármilyen formájától. Azokét is, akiknek erre lehetőségük volt.
Most beváltják azt, amire már első regnálásuk alatt (1998-2002) számítottam, felmondják a nemzedéki szolidaritást. Mára ezt is pontosítani kell, mert a fidesz mindenféle szolidaritást felmondott!
Életutakat nem lehet a nyugdíj előtt, vagy a nyugdíj után pár perccel módosítani. A közösség szolidaritása nélkül nem lehet az egyéni válsághelyzeteket sem kezelni.

2016. május 22.


A parlament elé került legújabb törvénymódosítási javaslatban két apró, de jelentős változást hozó bekezdés rendeli el, hogy a felnőtt gyermek az
PORTFOLIO.HU

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése