2018. május 28., hétfő

Tiszteletet Mindenkinek!

Hetek óta tele van az ország egy Brüsszelnek szánt pártüzenettel, a napokban még a postaládámba is bedobtak egy ilyen feliratot tartalmazó szórólapot: „Tiszteletet a magyaroknak!”
A magyarok iránti tisztelet változatlan a világban, kicsit csodálkoznak hogyan lehetett egy ilyen kormányzatot újraválasztani, de – gondolják – ha ez így jó a magyaroknak….
Megkülönböztetett tiszteletet nem kérni, hanem kiérdemelni kell. Ez az üzenet azért születhetett, mert a jelenleg miniszterelnöki posztot betöltő személy az őt és kormányzását ért kritikákat a magyarság elleni támadásként éli meg, úgy gondolja, nem kapja meg a neki kijáró tiszteletet.
Ebből a nézetből persze van egy más fordítása is ennek az üzenetnek, talán ismerős valahonnan: „Csak hódolat illet meg, nem bírálat!” – mondja az Úr „Az ember tragédiájában”. De ő az Úr. A többiek tevékenysége kritizálható és vitatható.
Nem világos ez a „Tiszteletet a magyaroknak!” más megközelítésből sem. Az egyik legfontosabb, már a római jogból származó jogelv az ártatlanság vélelme. Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatában ez a megfogalmazás szerepel: „Mindaddig, amíg bűnössé nem nyilvánítják, minden ember ártatlannak vélelmezendő.” Azaz önmaga emberségéből adódóan minden ember tiszteletet érdemel. Miért kérnénk ezt a minden embernek járó jogot külön a magyaroknak?
Tiszteletet Mindenkinek!

2014. május 23.

Dinnyés József -Tiszta forrás,szép szó Bakelitről rögzített. A sok közül az egyik kedvencem,alapmű.



Még EU-s választási kampánydalt is lehetett volna ebből csinálni, kiemelve a dalból kétszavas üzeneteket:

Tiszteletet Mindenkinek! / Boldogságot, mindenkinek! / Barátságot, Mindenkinek! / Becsületet, mindenkinek! / Tisztaságot, mindenkinek! / Tisztességet, mindenkinek! / Igazságot, mindenkinek! / Irodalmat, mindenkinek! / Ítéletet, mindenkinek! / Szerelmet, mindenkinek! / Szabadságot, mindenkinek / Szép beszédet, mindenkinek!

"Tiszta forrás, szép szó (dalszöveg)

Boldogságot, mindenkinek!
Barátságot, Mindenkinek!
Becsületet, mindenkinek!

Tiszta forrás, szép szó!
- ez legyen a jelszó –
és legyél a barátom!

Tiszteletet, mindenkinek!
Tisztaságot, mindenkinek!
Tisztességet, mindenkinek!

Tiszta forrás, szép szó!
- ez legyen a jelszó –
és legyél a barátom!

Igazságot, mindenkinek!
Irodalmat, mindenkinek!
Ítéletet, mindenkinek!

Tiszta forrás, szép szó!
- ez legyen a jelszó –
és legyél a barátom!

Szerelmet, mindenkinek!
Szabadságot, mindenkinek
Szép beszédet, mindenkinek!

Tiszta forrás, szép szó!
- ez legyen a jelszó –
és legyél a barátom!"

és végül feltenni a kérdést: A barátom vagy?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése