2018. május 10., csütörtök

Torzó a torzókról?

Nekem erről a cikkről az alábbi eszmefuttatás jut eszembe:
"Gondoljatok bele, hogy egy nem házas asszony bemegy a templomba, s azt kéri, kereszteljék meg a fiát. És az, aki éppen ott tartózkodik, azt válaszolja: nem lehet, mert maga nem házas..." (Ferenc pápa)
Azaz, egy nem házas érdeklődik egy szintén nem házastól a fia megkeresztelhetőségéről.
Milyen tiszták Ferenc pápa gondolatai!
Böjte Csaba szerint a katolikus egyházban torzók adnak tanácsokat és lelki elsősegélyt torzóknak és nem torzóknak?
Most ilyen figuráknak mondjam el, miért maradtam én torzó? Ilyen egyszerű?
"Ilyen hiábavalóság hát az ember isteni elméjének fényessége, hogy egy fuvalom által éjszaka lesz?" (Ady Endre)
És arról már ne is beszéljünk kik tettek tönkre szinte mindent, amiben egész életemben hittem, amiken dolgoztam, amit munkámmal létrehoztam? Ők milyen torzók? Vagy másképpen fogalmazva, milyen torz lelkek?


Ady Endre - Ésaiás könyvének margójára 

1. Seirből kiált énhozzám is az Úr: »Vigyázó, mit mondasz az éjszakáról, vigyázó, mit mondasz az éjszakáról?« Ilyen hiábavalóság hát az ember isteni elméjének fényessége, hogy egy fuvalom által éjszaka lesz? 


2. Hányszor kell még sírnia a szeretet és géniusz doboló vigasságának szűnésével a Földnek, megromolnia s megerőtlenedniök a Föld népe nagyjainak? 

3. Miért, hogy a föl-fölemelkedett Embert mindig visszarántja Valaki, kit Úrnak is neveznek, Jehovának is, Rendelésnek is, Sorsnak is? Az Ember már-már készül jónak és Istennek változni, de Perazim hegyén 
fölkél az Úr. 

4. Mi jókedvet csinál az Úrnak, hogy csak mutogatja az Embernek nagyszerű célját, az Élet egyenlő kibékülését mindnyájunkkal s a békének szivárványhídját? Miért keresi meg bennünk, mint a Gibeon völgyében megharagvásában, a mi ősi vadságunkat, hogy gonoszságainkat egymásra tüzelje? 

5. Bizony a »kegyetlen, hosszú Léviátán kígyót és a tekergő Léviátán kígyót« kemény, nagy és erős fegyverével nem látogatja meg senki. És a »veres ború szőlőt« vérrel öntözi most megint az Úr. Óh, miért olyan szeretetlen és boldogtalan az Ember, ki úgy kívánja a szeretetet és boldogságot? Vigyázók, hiába vigyáztok, óh, jaj, vigyázók, hiába vigyázunk, mert újra és újra leesik a sárba az Embernek arca.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése