2018. május 17., csütörtök

Kell bizonyíték? Mégis kacsa!

Mégis kacsa!
Előre is elnézést kérek a kacsáktól és minden szárnyasjószágtól, közhelyesnek is fog tűnni, de azt mondják "ha valami úgy totyog, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa és úgy néz ki, mint egy kacsa, akkor az valószínűleg egy kacsa".
Sokat beszélnek napjainkban az orosz befolyást megalapozó dokumentumokról, mintha azokon múlna Orbán Viktor újabb színeváltozásának a megítélése, és a függés létezése.
Mit gondoljunk, ha valaki egy oroszországi látogatás után, minden különösebb előzmény nélkül váratlanul egy Paks2 szerződés és a kapcsolódó orosz hitel ígéretével tér haza? Túl azon szükség van-e ebben a formában, nagyságrendben és időzítésben erre a beruházásra, a nemzeti büszkeség nagyobb dicsőségére ráadásul a rendelkezésre bocsátott hitel törlesztőrészleteinek esedékessége minden év március 15.-ére esik.
Némi nem túl érdemi vita után a 3-as Metró kocsiparkjának a felújítását kizárólagossággal egy orosz cég kapta, a „közbeszerzési eljárásból” minden más jelentkezőt kizártak.
Ezrével szabadítanak rá Európára ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen személyeket a vízumkiadás akadálymentessé tételével.
Az illiberális (szabadságnélküli) állam dicsőítése, keleti despoták példaképnek állítása.
Elhatárolódás az ukrajnai orosz befolyásolás és beavatkozás legalább szóbeli elítélésétől.
Feltűnően szívélyes barátkozás Putyin orosz elnökkel.
Az 1994 óta működő, Soros György által alapított Szentpétervári Európai Egyetem (European University at St. Petersburg, EUSP) működési engedélyének visszavonásának analógiájára a budapesti CEU ellehetetlenítése.
Az oroszországi külföldi támogatást is kapó civil szervezetek kriminalizálása mintájára a hazai civil szervezetek megbélyegzése, tevékenységük, véleményük, önálló kiállásuk hitelességének kormányzati eszközökkel való megkérdőjelezése.
Az Európai Unio hitelének, intézményeinek, belső együttműködési rendszerének tudatos és szisztematikus rongálása Oroszország érdekeinek megfelelően.
És – ez persze az én felvetésem – azt sem lehet tudni, hogy a 2010-es felcsúti képviselői casting során kit, vagy mit láthattak a Fidesz képviselőjelöltjei Orbán házában, aminek következtében úgy tűnik elveszítették önálló gondolkodásra és önálló véleményalkotásra való képességüket.
A sort nyilván lehetne folytatni.
Azt nem tudom, van-e értelme mindezek mellett bármilyen zsarolásra alkalmas dokumentum meglétét firtatni, nem elegendő látni a kacsáról, hogy kacsa?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése