2018. január 27., szombat

Ez Trump

Trump beindult:
Andrea Vollauschek rövid értékelése (2017. január 28.-i bejegyzés úgy látom a facebook el akarja tüntetni. Ki érti ezt?): Tegnap közölte, vissza akarja állítani a jogot, foglyokat kínozni, ő ezt jónak tartja.
Tevékenységének első hat napján szétverte az Obama Care betegbiztosítási rendszert, amivel 10 000 000 amerikait fosztott meg a legelemibb egészségügyi ellátástól, elrendelte a minimum 40 000 000 000 US dollárba kerülő [szakértők szerint ennek duplája se lesz elég] 3200 km-es mexikói fal építését, amit minden Mexikóból az USA-ba szállított árura kivetett 20%-os "faladóból" kíván fedezni. Ez Mexikóban több százezer dolgozó munkahelyébe fog kerülni, a mexikói infrastruktúra összeomlásához vezet, hisz az 90%-ban amerikai exportra épül.
A nyomor, ami várható, csak növelni fogja az illegális bevándorlást, amit nincs az a fal, ami meg tudna akadályozni. Nem lehet 3200 km-t szünet nélkül őrizni. Trump felbontotta az évek hosszú során kidolgozott TPP-t, a Csendes-óceán területén fekvő államok és az USA gazdasági szerződését, aminek célja a robbanásszerűen növekvő gazdaságú Kínával szemben egy ellensúlyt alkotni. Kína már bejelentette, ha Trump szétveri a TPP-t, akkor ő fogja a Csendes-óceán térségét és Európát egy szövetségbe vezetni Amerika ellen. Ez Amerikának nem fog jót tenni.
Trump izolálja Amerikát, a vámhatárok visszaállításával és a tervezett 35%-os büntetővámmal megdrágított importárukkal nem a belső piacot erősíti, hanem pontosan az ellenkező hatást váltja ki. Csak egy-két példa a sok közül: minden Amerikában gyártott Ford autó összes alkatrészének 76 %-a külföldön gyártott alkatrész, az APPLE I-Phone, I-Pad produkció 95 %-a Kínai gyártmány. Ha mindezt a jövőben csak Amerikában állítják elő, amire Trump felszólította őket, megfizethetetlenek lesznek, és evvel világszerte versenyképtelenné válnak.
És ez az Amerikában kapható áruk nagy többségére érvényes.
Átmeneti fellendülést jelenthet a nagyvállalkozások nyereségadójának 15%-ra való csökkentése, új belföldi invesztíciók és evvel az infrastruktúra élénkítése, ami új munkahelyeket jelent, de ugyanakkor megkezdődik egy hatalmas árdrágulás, a lakosság sokkal kevesebb áru megvásárlását tudja megengedni magának, a fogyasztás, vele a forgalmazás csökken, növekszik az infláció, a csődhullám, visszaesik az infrastruktúra, felborul az export-import mérleg egyensúlya.
Ezt hozza magával, ha Trump belenyúl a szabad piacgazdálkodás mechanizmusába.
"Amerika first" egy jól hangzó lózung, a baj csak az, hogy Amerika JELENLEG egy gazdaságilag stabil, a globalizált világgazdaságban élvonalban levő ország, de ha Trump teszi, amit nagypofával beígért, maximum 2 év múlva Amerika teljesen lecsúszik.
Ami kárt Trump a világgazdaságnak és a külpolitikai téren okoz, az egyelőre beláthatatlan.
Egy kontrollálhatatlan, elszabadult, otromba úthenger áll az Amerika Államok élén, - miközben játékos ujjai az atombomba gombján dobolgatnak.
Ez Trump.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése