2018. január 9., kedd

Nem szóltak Benőnek?

Nem szóltak Benőnek?
Éveken keresztül folyt a vita az Eurostat-tal, hogy a magyarországi Eximbank által kihelyezett hiteleket az államadósság részeként kell-e elszámolni avagy sem. Az Orbán kormány, miután az adósságcsökkentésre vonatkozó ígéretét így se, úgy se tudta teljesíteni, gondolta némi kozmetikázást jelent a számokon, ha az Eximbank által kihelyezett hiteleket az államadósság kimutatásáról szóló számításoknál nem veszi figyelembe. Ki a kicsit nem becsüli!
Nos, erről a kicsiről sem lehet most már nagyvonalúan megfeledkezni. Kénytelenek voltak elfogadni az Eurostat előírását.
A Fidesz első reakciója persze az volt, hogy az adósságráta az elszámolás módosítása miatt csak 2018-ban fog megemelkedni, aztán Varga Mihály beszélt egy 2017-es korrekcióról, pedig visszamenőleg a korábbi évekre is el kell végezni a bázisok módosítását, a győzelmi jelentések egyidejű kukába dobásával. Ennek van egy előnye is, nem lesz "megugrás" az évek között.
Mindenesetre érdekes, hogy kizárólag adósságrátáról beszélnek, annak relatív csökkenését hangoztatva. Az adósságráta valamihez való viszonyítást jelent. Ha a GDP nő, akkor változatlan adósságállomány mellett is a ráta csökken.
Szó sincs azonban magának az államdósságnak - ezt nevezte Orbán Viktor ősellenségnek (pardon, ezt is!) - a csökkenéséről.
2010-ben az államadósság 20,4 ezer milliárd forint volt, 2017-ben 27,5 ezer milliárd forint volt, ami több mint két magánnyugdíjpénztár einstandnyi növekménynek felel meg. Ha beszámítjuk az elkonfiskált magánnyugdíjpénztári vagyont, akkor az adósságállomány növekménye több mint 10 ezer milliárd forint lenne, éppen +50%.
Én persze ortodox matematikát tanultam, nekem még mindig úgy tűnik, hogy a 27,5 ezer milliárd forint az több, mint a 20,4 ezer milliárd forint. Sajnos, szeretett matematika tanáromhoz már nem tudok fordulni erősítse meg ő is állításomat.
Mit is nyilatkozik a felelős államtitkár Banai Péter Benő? Az adósságállomány 2017-ben is csökkent, és 2018-ban is csökkenni fog.
Neki erről az Eximbankos izéről még nem szóltak, vagy már évek óta kész a jelentés, most kellett elővenni?
-.-
Az Eximbankot annak idején arra hozták létre, hogy magyar vállalatok exportpiaci megjelenését támogassa. Az Orbán kormány alatt jelentős szerepet kapott a belföldi vállalati tevékenység támogatása, kormányközeli, megfelelő tőkével nem rendelkező "vállalkozók" tulajdonhoz juttatása, beavatkozás a piaci folyamatokba.
-.-
Jó néhány évvel ezelőtt elneveztem a Kedves Vezetőt a Fidesz Hablaty Matyijának, örülök, hogy ezt a jelzőt más is használja.

Cikk: 

Hisz még valaki Orbánnak? Ennyire nem lehetünk debilek! Az adósságunk – mindannyiunké – 7255 milliárd forint
http://varosikurir.hu/hisz-meg-nekik-valaki-elbukott-szell-kalman-terv-fidesz-tovabb-novelte-az-allamadossagot/

1 megjegyzés:

  1. Az Eximbankos elszámolások kényszeredett megváltoztatásáról

    Cikk: Elárulta magát az NGM, Magyarország elbukta a többéves csatáját

    agyon úgy tűnik, hogy a kormány is belátta: az Eurostattal szembeni Eximbank-elszámolási vitát nem sikerül megnyernie. Varga Mihály újévi első tájékoztatóján ezt egy fél mondattal árulta el. Mindez pedig alaposan átírja az államadósság-számokat.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/elarulta-magat-az-ngm-magyarorszag-elbukta-a-tobbeves-csatajat.4.272409.html

    VálaszTörlés