2018. január 3., szerda

Háborús lesz a helyzet? Akár akarja, akár nem?!

"...Hadi uszítók hadonásznak..."
Ha eddig nem tudtuk. hogyan is kell háborús hisztériát kialakítani, most a szemünk előtt zajlik a bemutató.
Indul a lőtér-program, fel készülniük a terrorhelyzetre az óvodásoknak, általános iskolásoknak, a háborús vészhelyzetre, a haza védelmére való hivatkozással levelet ír és adakozásra szólítja fel a pártelnök-miniszterelnök a hozzá hűnek vélt állampolgárokat. Utána több is jön talán?
Egyenlőre 16 lőtér kialakítására költenek el országszerte - más célra hasznosabban felhasználható - milliárdokat (17,5 MdFt-ot), de - tudjuk - ez nem a végső szám, 197-et terveznek (az akkor több mint 200 MdFt-ba kerül majd?!), minden járásba egyet-egyet. Változik a nóta is: "A lőterét és a járását:" Értelmes magyarázat nincs a miértre, talán csak annyi, mint a rovásírás kötelezővé tételére, vagy a hátrafelé nyilazás iskolai oktatásának bevezetésére. A jövő háborúit - ha lesznek ilyenek, ne legyenek - nem hátultöltős puskákkal fogják megvívni. Semmi más célja nem lehet ennek, mint feltüzelni a militarista szellemet, ébren tartani a harckészültséget - jelentsen ez bármit -, bevezetni a gyerekeket a háborús gondolkodásba, elhitetni, ha ezt a kormány tényleg ennyire komoly dolognak tartja, akkor lehet benne valami. Persze elhangzanak gyámoltalan kijelentések - hátha így lehet kedvet csinálni a katonáskodáshoz, ott is munkaerőhiány van - cinikus kijelentések is - a NATO-ban vállaltuk a honvédelmi kiadások növelését, majd beszámítjuk ezt is.
Az ilyen típusú tervek készítésében járatlan iskola- és óvodavezetőkre lőcsölték a katasztrófahelyzetre való felkészülés intézkedési tervének a kidolgozását egy harminc-negyven oldalas útmutatóval. Mint várható volt, mindenki azonnal felsikoltott - a kívánt hatást máris elérték, tudnak róla az emberek -. Mire való ez?! Megmagyarázták rögtön, mindenkinek fel kell készülnie egy terrortámadásra. Szerencsére a terrorveszély egyenlőre HIT kérdése, hiszen ez a Honvédelmi Intézkedési Terv rövidítése.
Orbán Viktor újabb operettháborúját a bizonytalanság gerjesztésével, az erős kezű vezető felmutatásával, egy szomorú közeljövőképpel kívánja megvívni, az országgyűlési választást megint számonkérhető, nyilvános program nélkül, félelemkeltéssel, háborús hisztéria szításával kívánja megnyerni, nem törődve most sem azzal, milyen kárt okoz ezzel a lelkekben. Ezt a nem létező fenyegetettséget kívánja nyomatékosítani a Fidesz javára szóló közadakozásra való felhívással.
Egy kormányzatnak nem az a dolga, hogy már pszichiátriai esetnek minősíthető összeesküvés elméleteknek engedve mérgezze az emberek tudatát, és viszályt szítson az egyes állampolgárok között. A háborús uszítás, a vészhelyzettel való folyamatos fenyegetőzés, a kispásztor és a farkasok meséjének életre keltése végképp elfogadhatatlan.
Háborús lesz a helyzet, akár akarja, akár nem?!
"....S lám, álnokul,
meztelen, szép szerelmünk ellen
tankkal, vasakkal fölvonul
az ember alja. Megriaszt
a buzgóság e söpredékben...."
(idézetek József Attila Március című verséből)



József Attila - Március

1

Langy, permeteg eső szemerkél,
új búza pelyhe ütközik.
Kéményre gólya s a levert tél
jeges csucsokra költözik.
Zöld robbanásokkal kitört
a kikeleti víg erőszak.
Asztalos műhelye előtt
remény legyint meg, friss fenyőszag

Mit ír a hírlap? Dúl a banda
Spanyolhonban és fosztogat;
Kínában elűzi egy bamba
tábornok a parasztokat
kis telkükről. Had fenyeget,
vérben áznak a tiszta vásznak.
Kínozzák a szegényeket.
Hadi uszítók hadonásznak.

Boldog vagyok: gyermek a lelkem;
Flóra szeret. S lám, álnokul,
meztelen, szép szerelmünk ellen
tankkal, vasakkal fölvonul
az ember alja. Megriaszt
a buzgóság e söpredékben.
S csak magunkból nyerek vigaszt,
erőt az élet érdekében.

2

Zsoldos a férfi, a nő szajha,
szivüket el nem érhetem.
Gonoszságuk is föl van fujva,
mégis féltem az életem.
Hisz nincs egyebem e kivül.
Számol ezzel a gondos elme.
A megbántott Föld ha kihül,
ég Flórám és szivem szerelme.

Mert mi teremtünk szép, okos lányt
és bátor, értelmes fiút,
ki őriz belőlünk egy foszlányt,
mint nap fényéből a Tejút, -
és ha csak pislog már a Nap,
sarjaink bízóan csacsogva
jó gépen tovább szállanak
a művelhető csillagokba.

1937. március

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése