2018. január 27., szombat

Szerb Antal halála

73 évvel ezelőtt 1945. január 27.-én 44 éves korában meghalt Szerb Antal 
Az egyik legnagyobb tudósunk és humanistánk nem természetes halált halt, veszett nyilas keretlegények a balfi táborban agyonverték.
Szerb Antal utolsó napjaiban is József Attiláról és Shakespeare-ről tartott előadást a rabtársaknak.
Ezen a napon - január 27.-én - szabadult fel az auschwitzi megsemmisítőtábor, ez a nap lett egyben a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja, gyakorlatilag két héttel később február 13.-án felszabadult Budapest, április 4.-én az egész ország. Mi volt olyan veszettül sürgős?
Egy jó ideje masírozó, menetelő, verőgárdák alakulhatnak újra hazánkban, kormányzati levegőztetéssel. Sikerült a hatalomnak a menekültellenes közhangulatot felkorbácsolni, a Soros kampány ürügyén az antiszemita indulatokat felgerjeszteni, most az emberjogi civilszervezetek megsemmisítése a hatalom kitűzött célja. 2018. április 8.-án választások lesznek. Mi olyan veszettül sürgős?
Mindenesetre különös, és sajnos jól jellemzi korunkat, január 27.-én a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján, Szerb Antal tragikus halálának évfordulóján a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége nem Szerb Antalért, hanem e történelmi bűnök egyik főfelelőséért és előkészítőjéért Horthy Miklósért kívánt emlékmisét mondatni.
Szerb Antal utolsó levele a családjához (Nyáry Krisztián közlése alapján)
"Édeseim,
végtelenül szomorú vagyok; nemcsak tervetek nem sikerült, hanem még a csomagokat sem kaptuk meg. Általában ez a hely, ahol most vagyunk, Balf, átkozott egy hely és minden tekintetbe nagyon rosszul megy nekünk. És most már nincs más reménységem, mint az, hogy a háborúnak nemsokára vége lesz; csak ez tartja még bennem a lelket.
Most már sötét is van, meg hangulatom sincs, hogy többet írjak. Bízzatok benne ti is, hogy nemsokára találkozunk és szeressétek szerencsétlen
Tónitokat
Balf, 1944. XII. 16."






A balfi tömegsír


Szerb Antal és Nemes Nagy Ágnes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése