2018. január 19., péntek

Orbán Viktor a politikai giccs

Végre! Kéri László nyilatkozott az orbáni politikai giccskultúráról.
Még 2002-ben nyitottam egy vitafórumot az Indexen "Orbán Viktor a politikai giccs" címen. Akkor ezt írtam bevezetőben, aztán az orbáni politikai giccs mibenlétének kifejtésére még néhányszor kísérletet tettem.
"Orbán a politikai giccs.
Azt mondják a fenséges és a nevetséges között egy hajszál a különbség. Azt is lehet sokszor tapasztalni, hogy a mélyen átélt műalkotást és a felszínes giccset milyen kevés választja el egymástól, a többletet hívják úgy művészet.
OVI előszeretettel nagy politikusnak képzeli és ünnepelteti magát.
Elég lett volna tőle annyi az árvízi helyzet súlyosbodásakor, hogy felkéri a polgári köröket segítsenek. Soha többé senki nem viccelődhetett volna azon, hogy mit is jelent az a sejtelmes mondat, hogyha majd mozdulni kell akkor együtt mozduljanak. Orbán lehetett volna a nagy együttérző, az önzetlen toborzó.
De nem, neki hozzá kellett tenni ehhez még néhány félmondatot: "a kormányzás eszközei most nem állnak rendelkezésünkre, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan azonnal, a legkisebb késlekedés nélkül a bajba jutottak segítségére siessünk, megvédjük javainkat. Most csak magunkra számíthatunk".
Ez az amit nem kellett volna mondania. Amikor minden hivatalos szerv ezzel foglalkozik, amikor emberek tömegei - érintettek, polgárőrök, katonák, önkéntes segítők - dolgoznak a gátakon, Viktorka közli valahonnan rejtekhelyről, főhadiszállásról mindegy, hogy csak magunkra számíthatunk.
Azt igaz nem írta, hogy az általa vezetett polgári kör hol mutatja a példát. Pedig ez is sokat jelentett volna - Orbán, Martonyi, Makovecz, Szemkeő.... - , amint a kör tagjai egymás vállának vetve vállukat zsákolnak. Ehelyett OVI megveti az állam intézményeit, semmibe veszi a már kialakult segítőkészséget, neki csak egy új nyilatkozat kell a sorban.
Talán úgy kéne nézni, eggyel több vagy kevesebb nyilatkozat, hát nem mindegy.
A valóságot nem figyelembe véve üzen OVI a virtuális regimentnek, hát ez benne a giccs. "
2002. augusztus 22.

Idézett cikk: Kéri László: Orbán a giccskultúra hepciáskodó hőse (20180118)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése