2018. január 2., kedd

Viktor-fillérek

Lőrinc nem vált be, csalódást okozott a Fidesznek, hiába ölték belé minden bizodalmukat, és számolatlanul a tíz- és tízmilliárdokat, hiába nem tudja már Lőrinc mennyi is a vagyona, hiába vesz fel milliárdos osztalékot nem ad belőle az őt oly lelkesen pártfogolóknak. Megmondta, azért a pénzért ő keményen megdolgozott, az mind az ő teljesítményének az eredménye, hiszen még Mark Zuckerbergnél is okosabb.
Nem fizet ő egy petákot sem a Fidesznek, ezért kénytelen a Kedves Vezető levelet írni az ő híveinek, ugyan segítenék már ki az ő választási harcát némi kis adománnyal, szerény viktor-fillérekkel.
Ahogy Kozma Andor emlékezett a levert szabadságharcra Karthágói harangok című versében, úgy üzen ő is: "...De a hadhoz pénz kell..."
Mi a várt hatás?
"...Karthágói delnők, hires csodaszépek,
Viselnek gyémántot, igazgyöngyös éket,
Smaragdot, rubintot, zafirt, ametisztet,
Napkeleti topázt, díszét minden dísznek –
S most leszedik sorra, ami rajtuk drága
S közkincsül teszik le honuk oltárára..."
Persze, elnézést kérek a költőtől, hogy ezt a számomra oly kedves verset, ilyen léhán beidéztem. Egy mentségem lehet, szerettem volna szembeállítani egy valódi háborús helyzetet, egy őszinte közadakozást, Orbán operettháborúival, és azzal a szomorú közeljövőképpel, hogy az országgyűlési választást - úgy látszik - megint számonkérhető, nyilvános program nélkül, félelemkeltéssel, háborús hisztéria szításával kívánja megnyerni, nem törődve most sem azzal, milyen kárt okoz ezzel a lelkekben. Ezt a nem létező fenyegetettséget kívánja nyomatékosítani a közadakozásra való felhívással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése