2018. március 19., hétfő

A hatalmi ágak szétválasztásáról

Elképesztő, a Városliget fáit azért kell kivágni, mert a felcsúti futball-segédedzői szakképesítést szerzett kiöregedett negyedosztályú focista a budai királyi várba vágyik, és emiatt intézményeket kell onnan leköltöztetni!
Csak szólok, a Széchenyi könyvtár a nemzet emlékezete, az is útban van, pedig szerintem ennél szebb szimbólumú intézmény nem is lehetne a Várban!
A budai várba költözésnek van egy igen álságos magyarázata, a hatalmi ágak szimbolikus megosztására hivatkoznak. Azaz ne legyen a törvényhozás épületével, a Parlamenttel egy helyen a végrehajtó hatalom központja a Miniszterelnöki Hivatal.
Ez a rendszerváltás óta megoldatlan probléma, de ebből nem következik, hogy a Miniszterelnöki Hivatal egyetlen helye csak a királyi várban lehet, ezzel is rekonstruálva az 1945 előtti állapotokat. Volt egy korábbi elgondolás a Parlamenttel pont szemben lévő Földművelésügyi Minisztérium épülete, abból sem lett semmi. De elég nagy Budapest, lehetne helyet találni a Miniszterelnöki Hivatalnak, érthető viszont miért támadta annak idején a Fidesz olyan veszett dühhel a Nyugati-pályaudvar mellett felépítendő Kormányzati-negyed tervét.
A hatalmi ágakat egyébként nem csak szimbolikusan, hanem valóságosan is szét kellene választani egymástól. Ha összeszámoljuk hány fideszes és kdnp-s országgyűlési képviselő egyben miniszter, államtitkár, helyettes-államtitkár, kormányzati megbízott, kormányzati al- és főtanácsadó, akkor igen gyorsan eljutunk a Fidesz-KDNP frakció egyharmadáig, de talán - minden közvetlen és áttételes kormányzati megbízatást beszámítva - akár a feléig is. Ez teszi illuzórikussá jelenleg a hatalmi ágak szétválasztásának demokráciákban kötelező elvét.
Ezt is a helyére kell tenni a választások után!

(a képen a hatalmi téboly és a parvenü nagyravágyás egyik áldozata látható)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése