2018. március 22., csütörtök

Március 21. rasszizmus ellenes világnap

Március 21. rasszizmus ellenes világnap - A faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja
AZ EGYÜTT ÜZENETE A RASSZIZMUS ELLENI VILÁGNAP ALKALMÁBÓL
"Sajnálatos módon Magyarországon és világszerte erősödőben van a szélsőséges, kirekesztő, elnyomó politika. A rasszizmus elleni világnap ismét arra hívja fel a figyelmünket, hogy a diszkrimináció minden formája ellen következetesen küzdenünk kell.
A rasszizmus elleni fellépés az emberi jogok melletti kiállást is jelenti, ezért különösen veszélyes, hogy a magyar miniszterelnök, aki 1989-ben még azt nyilatkozta, hogy ”világnézetünk alapját az emberi jogok filozófiája képezi”, ma már úgy nyilatkozik: “semmilyen emberi jogi, szépelgő handabanda” nem akadályozhatja meg kormányát a cselekvésben.
Az Együtt szerint a magyar kormány többszöri hallgatása miatt is kiemelten fontos, hogy számos magyarországi civilszervezet következetesen kiáll az emberi jogokért, a rasszista kirekesztés és elnyomás ellen. Elengedhetetlen, hogy tevékenységüket továbbra is végezhessék, ne lépjenek fel ellenük."
-.-
Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése 1966. október 26-án, a 2142. számú határozatával jelölte ki e napot, annak emlékére, hogy 1960-ban a dél-afrikai rendőrség Sharpeville-ben ezen a napon tüzet nyitott és ölt meg 69 embert, az apartheid rezsim által hozott, a nem fehér lakosság mozgását korlátozó törvény elleni békés tüntetés során. A határozat egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy növelje erőfeszítéseit a faji megkülönböztetés minden formájának megszüntetése érdekében. Az emléknappal arra kívánják irányítani a figyelmet, hogy vannak olyan folyamatok a világban, amelyek egyes embercsoportok kitaszítását kezdeményezik azok köréből, akik hozzáférhetnek a mindenkit megillető kulturális, és anyagi javakhoz.
Az antirasszista világnap célja:
- a faji megkülönböztetés folyamatának megállítása;
- a különböző kultúrák egymás mellett élésének szükségessége és törvényszerűségének hirdetése;
- az egymás jobb megismerésének és elfogadásának elősegítése;
- megemlékezés azokról, akik a faji megkülönböztetés elleni harcnak szentelték életüket.
Március 21. a Dél-afrikai Köztársaságban munkaszüneti nap; az Emberi Jogok Napja. Ezen a napon emlékeznek meg mindazokról, akik életüket áldozták a demokráciáért és az emberi jogokért vívott közdelemben az apartheid idején.
A rasszizmus elleni világnapon szerte a világban megemlékezéseket és demonstrációkat tartanak a rasszista kirekesztés és elnyomás ellen. Hazánkban 1990 óta tartanak megemlékezéseket. 2001 óta ezen a napon nyújtják át a MEASZ által alapított Radnóti Miklós antirasszista díjat.

A Radnóti Miklós antirasszista díj 2018. évi díjazottai:
Láng Judit író, publicista, újságíró, a 168 Óra szerkesztősége, Falusi Mariann és Lang Györgyi előadóművészek, Jordán Tamás színművész, színházigazgató, Kocsis András Sándor, a Kossuth kiadó Zrt. elnök-vezérigazgatója, Majtényi László alkotmányjogász, Máté Antal, Nyírbátor polgármestere, Sz. Koncz István író, Székhelyi József színművész, Szirbik Imre, Szentes polgármestere, Takács Ferenc, Budapest XIII. Kerület Önkormányzatának képviselője, Trencsényi László egyetemi tanár, a Magyar Békeszövetség és a Magyar Helsinki Bizottság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése