2018. március 29., csütörtök

Más pénzén ejtik át egymást

"Volt szó a svéd médiában egy magyar politikus svéd útjairól. De az nem vadászat. A rénszarvas olyan nálunk, mint itt a szarvasmarha. Svédországban nincsenek vadon élő rénszarvasok. Haszonállatokra lőni pedig nem vadászat."
Udvarias és diplomatikus volt, mert az illető akiről beszélt nem politikus, csak politikai szereplő.
Egyébként ez az eset újra és újra eszembe juttatja, mire is nézik ezek a figurák az Európai Uniót, és mennyire baleknak egymást.
Úgy gondolják szabadon lehet az Unió szerte mászkálni, helikopterezni, és ebben még igazuk is van. De az uniós támogatások megszerzésére vállalkozó jómadár kiszimatolta, hogy a célszemély nagy vadásznak, újkori Kittenberger Kálmánnak képzeli magát, csak a vadregényes élettől már húzódozik, ő inkább olyan szalonpuffogtató.
Nosza, beszél neki a Svédországban vadon bolyongó különféle szarvascsordákról, meg a szocialista időkből ismert miniszteriális helikopteres-vadászat izgalmairól és veszélytelenségéről, ami engedve a kormányzati korszellem szavának időutazás is egyben.
Még megpendíti neki, ez az unikális vadászat kiszállással a svéd bürokrácia legyőzésével alkalmanként 4-5 millió forintba kóstál, de erre ne legyen gondja, nem is kell erről beszélni senkinek, majd utólag milyen jó és hasznos lesz erre emlékezni.
Tanuk nem kellettek az esethez, a környék egyetlen szállodáját sietősen kiüríttették, nehogy a félelmetes, nagy vadász néhány no-please-t is ejtsen, nagy buzgalmában és hihetetlen lőmesteri gyakorlatával.
Semjén "doktor" meg ment, látott és lőtt, igaz egy békésen legelésző, láthatóan magántulajdonban lévő rénszarvast. Még diadaloghatott is kicsinykét a lelőtt szarvas nyakán, mielőtt a gazda megjelent volna. Azért, mindenesetre sietősen gondoskodtak az állat tetemének helikopteres elszállításáról és a saját irhájuk gyors elhordásáról.
A nagy vadászati átverést Semjén "doktor" talán már elfelejtette volna, békésen ücsörgött hasonszőrű trófeái és vadászati emlékei között, amikor az uniós támogatások megszerzésére vállalkozó benyújtotta a számlát, pályázatok formájában. És lássatok csudát el is nyerte azokat.
Így kell a semmiből, az európai adófizetők pénzéből és jóindulatából magánvárakat építeni, kölcsönösen sültbolondnak nézve egymást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése