2019. február 28., csütörtök

A politika feladatáról


Fokozódó türelmetlenséggel hallgatom, az újra és újra minden oldalról felzengő hozsannázást, milyen okos, milyen zseniális ez az Orbán Viktor.
Ha egy bankrabló valami különleges találékonysággal és fortéllyal végrehajt egy bankrablást, arra lehet mondani, milyen ügyes, milyen okosan kitalálta, egyenesen zseniális, és persze ez megeshet valamennyi más szakmában is.
De ha egy politikus - bár legyünk igényesebbek a politikával kapcsolatban, Orbán nem az, csak egy politikai szereplő - tevékenysége nem arra irányul, hogy az ország sorsát előre vigye, ha nem rendelkezik pozitív vízióval a közös jövőnkről, ehelyett mindent megtesz azért, hogy az elnyomás szerveit kiépítse, azokat levegőztesse, leépítse a jogállamot, nepotista korrupciós gyakorlatot terjesszen el, a félelem, a megalázottság légkörét gerjessze az országban, tudatosan megakadályozza annak fejlődését, időutazást rendezzen a régmúlt kidobásra ítélt lim-lomjai közé, önmaga akarjon rendelkezni a kultúra és a mindennapi élet kérdései fölött, nos az nem nevezhető sem nem okosnak, sem nem zseniálisnak. Még akkor sem, ha a választásokon képes eredményt elérni. Ha tudja, hogy rossz irányba viszi a felelősségére bízott országot, akkor azért, ha nem tudja, akkor pedig azért. Mégpedig azért, mert nem ez a dolga!
Vigyázzunk, mert lassan elfelejtjük, mi is az a politika, mi a feladata!

"A véleményhez nem csak ismeret kell, hanem jellem is." Márai Sándor

Tamás Gáspár Miklós ajánlása, ennek megvalósítása is adna éppen elég feladatot:
"A jó politika célja nem lehet más, mint a szenvedés enyhítése, a gyöngék istápolása, az elesettek fölsegítése, a kegyetlenség visszaszorítása, az együttérző magatartás elterjesztése, a háborúk megszüntetése, az igazságtalanság kiküszöbölése, az uralom kötelékeinek oldása, a testi és lelki fájdalom gyógyítása. Más szóval: az erkölcs és a politika alapvetően nem különbözhet egymástól, bár a politika szerény eszközei – a városi és távolsági tömegközlekedés fejlesztése, településrendezés, útkarbantartás, vágányfölújítás, a fűtés, világítás, táplálkozás, ruházkodás, lakhatás, köztisztaság, orvoslás-gyógyellátás, gyermeknevelés, testgyakorlás, környezetvédelem, információ, kommunikáció, humánus rendfönntartás és szánakozó, emberséges büntetés stb. biztosítása, más szóval a gondoskodás munkája – gyakorlati és közösségi jellegűek. Mindezeknek a céloknak a kitűzésében vita lehet közöttünk. Ráadásul egyikünk se szólhat az erkölcsi fölény magaslatairól, hiszen gyarlók és önzők vagyunk valamennyien, természetesen e sorok írója is."

Polányi Károly, a nagy magyar tudós ezt írta az első világháború végén:
„Az emberi szellem, amely érzi szégyenét, keresi az igaz utat, és megtalálja… A morális haladás ezért a tökéletesedésnek az egyetlen nyílt, biztos és egyenes útja. De nincs is ennek a haladásnak értékesebb és megbízhatóbb záloga, mint a szégyenkezés, és ezért nincsen a mai nemzedéknek sem nagyobb és természetesebb hivatása, mint igaz tanúságot tenni a mi nagy szégyenünkről.”
Hozzászólások
  • Echter István Manapság Orbán az illiberális (szabadságnélküli) államkép leplezésére "régivágású kereszténydemokráciáról" vizionál. Ne legyen kétségünk mit érthet ez alatt.

    Még emlékszem, amikor Orbánnak "A gyertyák csonkig égnek" angol fordítását nyomták a kezébe, 
    és azzal próbált könyvügynökként bekopogtatni a Downing Street 10.-be. Ma vajon kezébe venne egy Márai kötetet?

    "Horthy műveletlen volt és korlátolt, báb az okos, cinikus, gőgös és művelt Bethlen kezében. Nagy felszabadulás lehetett számára, mikor Bethlen bukása után végre a zupásőrmester Gömbös állott rendelkezésére, ez az otromba parvenü, aki hajbókolva kiszolgálta ura minden reakciós, fasiszta hajlamát." 
    Márai Sándor

    "Horthy, mindent összevetve, teljesen műveletlen ember volt, - amit sliff-nek neveznek, az megvolt benne, de máskülönben semmi. Gyilkosok és kalandorok vették körül (Héjjas, Gömbös), ő maga karrieréhes, kalandor dzsentri volt." Márai Sándor

    "A két világháború közötti Magyarországra inkább illik a fasisztoid feudál-plutokrata gentry közkereseti társaság.. éppen az a fajta demokrata magyar maradt ki a közéletből, aki a Felvidéken és Erdélyben folytatta a nagy magyar reformnemzedék munkáját." Márai Sándor

    Horthyról Márai Sándor 1945-ben:
    "Nem igaz, hogy a nyilasok a főbűnösök. A nyilasok csak következménye mindannak, amit ez a társadalom az elmúlt 25 évben elkövetett, hogy műveltség, erkölcs és tehetség nélkül érvényesülhessen. A nyilas horda éppen olyan bűnös, mint az a magyar vezető réteg, mely az alkotmányosság palástja alatt Horthy 25 évében szemérmetlenül fűtött, buzdított mindenfajta reakciót. Ez a társadalom ilyen, egyszerűen nem háríthatja el a felelősséget. Most szívesen odadobják koncnak a nyilasokat, hogy meneküljenek. De ilyen olcsón nem menekülnek."

    És a kormány önmagát is felszólíthatná, lenne nagy meglepetés mik is vannak a könyvekben!

    "Ha én kormány lennék, falragaszokon szólítanám fel a nemzetet, kiáltványokat és szózatokat intéznék a nemzethez, így könyörögnék, hogy térjen észre és kezdjen végre olvasni, (nem olyan nagy szégyen ez!...)Mert nem olvas. Írni ír,többet is, mint kellene; de nem olvas. Pontosabban, olvas, de nem azok, nem azt és úgy, ahogy kellene. S más nem segíthet rajta,csak az olvasás. Falragaszokon magyaráznám,hogy ez nagyon komoly dolog, sokkal fontosabb, mint a pajzstetű irtása, vagy az adófizetés: ez az egyetlen, utolsó menekülés.

    Mert minden,amit a materiális munka területén elér, - s ami csakugyan nagyszerű,- semmi lesz, ha nem kezd minden megmaradt erejével olvasni. S ha a nemzet azt feleli,hogy köszöni a szíves figyelmeztetést,de őszinte sajnálatra nem tud olvasni, mert nem ér reá, kenyeret kell keresni, adót kell fizetni, korán el kell menni munkába és este fáradt, mert drágák a könyvek: akkor tovább könyörögnék, hogy szakítson napjában egyetlen órát, keljen fel egy órával hamarább, vagy feküdjön később, de olvasson! Szépirodalmat, tudományos munkát, csaknem azt mondtam, mindegy mit!...- de olvasson, mert különben elpusztul, nem tud helyt állani a nagy versenyben, ami elkövetkezett. Mert a zsenik nem tudják megmenteni a nemzetet; a lángsugár , amely kicsap néha a nemzet fejéből, elsistereg a semmibe. Írója van és lesz a nemzetnek; de az írók nem tehetnek semmit, ha nincs olvasója a nemzetnek. Ahogyan fogat mosnak, vagy öltözködnek, étkeznek minden nap, úgy olvassanak!...mert nem biztos,hogy ez a nemzet megmarad, ha lesznek írói. De bizonyos, hogy elpusztul,ha nem lesznek olvasói. Akik úgy olvasnak, minden nap egy órán át,ahogyan lélegeznek! " Az olvasás a lélek lélegzetvétele!"...- ehhez hasonló szép, buzdító falragaszokra gondolok.

    "Olvassatok,hogy írhassunk!" - kiálthatnák az írók a nemzet felé. A járdára írnám, a színházakban a felvonások közötti szünetben, a függönyre vetíteném. Kapjon rá, szokja meg, legyen végre igazi kedve hozzá, mind a tízmilliónak. Akkor csakugyan megmenekülhetünk. Az olvasás technikájának népszerű módszereit kellene hirdetni; mert olvasni nem könnyű dolog, s más is kell hozzá,mint betűk ismerete: az írókon nem lehet segíteni akkor sem,, mert az irodalommal ma az van, amit az orvosok így mondanak: "A magánpraxis megszűnt."
    De a nemzetnek talán még lehet segíteni,ha olvasni kezd."
    (Márai Sándor: Ami a Naplóból kimaradt 1947)
    5
    • Ancsa Szöllösi ..volt a családunknak módja tapasztalni a fentieket...sőt..Albert bácsi szerint tengerésznek is hitványka volt..
      1
    Válasz írása...

  • Zsuzsa Egri Nyoma nincsen semmiféle szégyenkezésnek...
    3
  • Csernus Tünde Ezek felmérni sem tudják tetteik következményét, ahhoz túl korlátoltak, beszűkült látásmódúak. Tehát ezért nem szégyenkeznek, mert a kisagyuk sarkában se fordul meg, hogy rossz felé kormányozzák az országot, vagy --mi ennél szomorúbb --szisztematikusan készakarva teszik tönkre az országot, saját maguk hasznára.😣😡😟😳
    3


xxxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése