2019. február 28., csütörtök

TGM üzenete




Tamás Gáspár Miklós üzenete orbán illiberális (szabadságnélküli) államot építő világában:
"Reményt az ad, hogy ameddig lehet, fönntartjuk és felmutatjuk a szabadság és az egyenlőség gondolatát. Nem hagyjuk magunkat, akkor is, ha kevesen vagyunk, akkor is, ha gyengék vagyunk, fönntartjuk a folyamatosságát a magyar szabadsággondolatnak, 1918-nak, 1945-nek és 1989-nek. Ezek a mieink, ezeket nem lehet tőlünk elvenni. Lehet, hogy hosszú, rossz évtizedekre kell felkészülni.... Amennyiben erkölcsileg épek akarunk maradni és fenn akarjuk tartani a szabadság kultúráját, annyiban higgadtan, de makacsul és lankadatlanul kell ismételnünk közhelyeinket." - mint szabadság, egyenlőség, testvériség...
T.G.M.
Hozzászólások
  • Katalin Jánosi Érdekes, hogy '56-ot (mint a szabadsággondolat részét) nem említi...
    3
  • Júlia Míra Lévai És 1848-at sem, holott...
    1
  • Zsuzsa Egri ❤️„Nem akarod másképp irányítani az országodat? Nem akarod átformálni a népedet – és saját magadat benne – , hogy viszonylag tiszta lelkiismerettel a része lehess? Nem akarsz mindent újrakezdeni, tisztábban, racionálisabban, szelídebben, átgondoltabban, együttérzőbben? Nem gondolod, hogy az alapokig le kell bontani ezt a romlott és bűzhödt államot, amely mindenkit tönkretesz, kit így, kit úgy, de téged, akinek az a kiváltságod, hogy ezt olvasod, legfőként erkölcsileg és szellemileg zülleszt el? Hiszen tudod, hogy szétrohasztja a szíved.

    Ha a romáknak így kell élniük itt, te se élhetsz jól, s ha mégis, akkor nem érdemled meg, az biztos.”
  • Ili Szabóné 1848. és 1956. szabadságharcok voltak, elbuktak, de legalább harcoltunk. T.G.M. szabadsággondolatot említ - 1918. az I.VH, 1945. a II.VH vége, 1989. a belső hidegháború vége. Mindegyik a szabadság ígéretével, ami csak ígéret maradt, mindegyiknél a lopakodó elnyomás következett. Mire az ország népe észbe kapott, már béklyóban volt, gazdasági és törvényi béklyóban, és a hatalmon levők telhetetlenek.
    Legalább harcolnánk, mert harc nélkül megadni magunkat - szégyen.
    3

xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése